Adreçat a professionals i institucions, el document promogut per la Conselleria de Salut i Consum i l'Institut Balear de la Dona, actualitza els circuits d'atenció i acompanyament a les víctimes de violències sexuals, introduint un enfocament interdisciplinari, intersectorial i institucional que evita centrar-se de forma exclusiva en l'atenció sanitària.
L'acte va tenir lloc al saló d'actes de l'Hospital Universitari Son Espases el passat 14 de juny.
En línia amb el Protocol Comú del Sistema Nacional de Salut (SNS) per a l'Actuació Sanitària davant la Violència Sexual, la Guia recull protocols consensuats, que sorgeixen com a estratègies de prevenció secundària i terciària en la resposta a les violències sexuals. D'una banda, en el context d'acollida i atenció -en els serveis no sanitaris i en els d'urgències sanitàries - com a resposta immediata. D'altra banda, en l'acompanyament i en l'atenció continuada a les conseqüències que generen les violències sexuals.
En la mateixa línia, preveu que la porta d'entrada de les víctimes pot ser a través de diverses entitats (socials, sanitàries, policials, etcètera). En el cas de les víctimes d'agressions sexuals, els serveis d'urgències del sistema sanitari són clau per a l'atenció immediata de les possibles lesions, les infeccions de transmissió sexual, la prevenció de l'embaràs, l'acompanyament socioemocional i la recollida de mostres, així com la comunicació judicial i la valoració forense conjunta.
Així mateix, durant el procés, la coordinació amb els recursos socials esdevé una peça determinant en l'acompanyament i la recuperació de les víctimes. Les actuacions no acaben després de l'atenció urgent, ja que el tractament i seguiment de la salut biopsicosocial ha de continuar de manera ambulatòria en l'entorn de l'atenció primària de salut i d'altres serveis sociocomunitaris.
A més, el document incorpora les implicacions de la Llei Orgànica de garantia integral de la llibertat sexual. És a dir, promou la cooperació en la valoració de la salut, en la recollida de mostres i en l'atenció, en un sol acte, entre l'equip d'urgències hospitalàries i l'Institut de Medicina Legal i Forense. Igualment, preveu que es realitzi la recollida de les mostres amb independència de si la víctima decideix interposar denúncia i es promouen recursos comunitaris, com els centres de crisi 24 hores.
D'altra banda, el protocol redueix la victimització secundària, ja que inclou mesures per evitar duplicitats i reiteracions que multipliquen el malestar de les víctimes, i té una mirada de gènere i interseccional, la qual cosa implica que és sensible a les diferents dimensions del fenomen, així com que es planteja segons les normatives i circuits previstos a les Illes.
Entre les millores, la Guia proposa també la creació d'un registre informàtic unificat de salut que permeti notificar i comunicar els casos, conèixer la dimensió i les característiques del fenomen, així com analitzar la incorporació de millores.
Finalment, integra millores a la pràctica per accionar la deguda diligència, com l'activació immediata de la cooperació interinstitucional a través de la trucada al 112.
Accedeix, en aquest enllaç, a la «Guia intersectorial d'atenció immediata a les víctimes de violències sexuals» i als Informes de derivació de Mallorca, Menorca i Eivissa.
[Font: COPIB. 22/06/2023]