Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Recomanacions del Ministeri de Sanitat per evitar problemes derivats de la calor

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es recorda la importància de prevenir i mitigar els efectes negatius que la calor excessiva pot tenir sobre la salut de la ciutadania, especialment en els grups de risc o més vulnerables, com ara persones majors, dones gestants, menors i persones amb malalties cròniques, així com en aquells col·lectius que desenvolupen les seves activitats a l'aire lliure.

Amb aquest objectiu, el Ministeri de Sanitat manté actiu el Pla Nacional d'Accions Preventives dels Efectes de l'Excés de Temperatures sobre la Salut, que enguany va avançar la seva entrada en vigor al dia 15 de maig i continuarà vigent fins al dia 30 de setembre.

Per minimitzar els danys que les persones poden partir a conseqüència de la calor, el Ministeri de Sanitat insisteix en un decàleg de recomanacions generals:

 • Beure aigua o líquid amb freqüència, encara que no es tengui sed i independentment de l'activitat física que es dugui a terme.
 • Evitar begudes amb cafeïna, alcohol o amb molt de sucre, ja que poden afavorir la deshidratació.
 • Encara que qualsevol persona pot patir un problema relacionat amb la calor, cal parar especial atenció a nadons, menors, dones embarassades o lactants, així com a persones majors o amb malalties que puguin agreujar-se amb la calor (malalties cardíaques, renals, diabetis, hipertensió, obesitat, càncer, patologies que dificulten la mobilitat, demència i altres malalties mentals, així com l'abús de drogues o alcohol).
 • Romandre la major part del temps a llocs frescos, ombres o climatitzats, i refrescar-se quan sigui necessari.
 • Procurar reduir l'activitat física i evitar practicar esport a l'aire lliure durant les hores centrals del dia.
 • Emprar roba lleugera, folgada i que transpiri.
 • No deixar mai a cap persona dins un vehicle estacionat i tancat, especialment a menors d'edat, majors o amb malalties cròniques.
 • Consultar al professional sanitari si es pateixen símptomes perllongats més d'una hora que puguin estar relacionats amb les elevades temperatures.
 • Mantenir les medicines a un lloc fresc, la calor les pot alterar.
 • Menjar lleuger que ajudi a reposar les sals perdudes per la suor (ensalades, fruites, verdures, sucs, etc.).

Amb l'objectiu d'alertar a les autoritats sanitàries i a la ciutadania amb la suficient antelació de possibles situacions de risc, el Ministeri de Sanitat facilita diàriament a les comunitats autònomes les prediccions de temperatures màximes elaborades per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), així com els nivells de risc sanitari per altes temperatures. Aquesta informació també està disponible per a la ciutadania a la pàgina web del Ministeri de Sanitat.

El Pla té presents les temperatures màximes previstes els següents tres dies, les temperatures observades, màximes i mínimes, enregistrades el dia anterior, i les temperatures de llindar màximes, establertes d'acord amb estudis epidemiològics que han permès relacionar l'excés de temperatura i la mortalitat. A més, es considera la persistència en el temps de l'excés de temperatura com a factor de risc per a la salut.

[Font: Ministeri de Sanitat. 04/08/2023

[Foto: Manolo Gómez / El horno / CC BY 2.0]