Promoció de la salut, abordatge de la cronicitat o salut mental seran alguns dels eixos.
La pandèmia de la COVID-19 ha evidenciat que el sistema sanitari actual està en crisi i que requereix canvis importants per donar resposta als nombrosos reptes i a les necessitats canviants de la població.
Després de molts anys, la sanitat torna a ser una de les principals preocupacions dels ciutadans. Segons el darrer Baròmetre de juliol del 2023 del CIS, la sanitat és el segon aspecte que més afecta personalment els espanyols, només per darrere de la crisi econòmica. La preocupació per la sanitat pública també la recull l’estudi internacional Whats Worries the World, elaborat l’agost d’enguany. Segons aquest estudi, la segona preocupació més gran dels espanyols és la sanitat pública, un tema que ha pujat posicions arran de la pandèmia causada pel coronavirus.
L’envelliment de la població i la cronicitat, l’accessibilitat i l’equitat de l’atenció sanitària, el dèficit de professionals sanitaris, la prevalença i l’augment de malalties de salut mental, la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia, i la gestió responsable i eficient, són alguns dels reptes actuals del sistema sanitari.
Pacte per la salut
La situació actual requereix un pacte per la salut consensuat amb tots els grups parlamentaris, professionals, col·legis professionals, sindicats, societats científiques i associacions de pacients.
El punt de partida és el compromís de construir i desenvolupar un sistema sanitari universal i de qualitat, amb l’usuari com a element central i els professionals com a valor fonamental de l’organització, que permeti donar resposta als reptes de futur.
El pacte tindrà els eixos fonamentals següents:
- El reconeixement, la fidelització, l’estabilització i la captació dels professionals per fer front al dèficit de professionals sanitaris.
- La modernització i l’enfortiment de l’atenció primària i la seva capacitat de resolució assistencial i prevenció.
- L’abordatge de la cronicitat: atenció centrada en la persona, i atenció social i sanitària integrada.
- La promoció de la salut, la prevenció de la malaltia i el foment d’hàbits de vida saludables.
- L’atenció a les malalties de salut mental, potenciant la prevenció i l’atenció comunitària.
- L’increment de l’activitat programada i reducció dels temps d’espera per a les consultes amb l’especialista i les intervencions quirúrgiques.
Són molts els reptes que hi ha al davant. El document que servirà de punt de partida es donarà a conèixer a finals de novembre i, a partir de llavors, començaran les reunions dels grups de treball.
Totes les parts involucrades hauran de negociar i consensuar els termes del pacte, que podrien incloure objectius a llarg termini, finançament, mesures concretes per millorar l’atenció mèdica i tots aquells que es proposin i s’acordin.
Una vegada que s’aconsegueixi un acord, s’haurà de documentar en un text oficial que estableixi els compromisos i les responsabilitats de cada part. Aquest document se signarà dins el primer semestre de 2024.
S’establiran mecanismes de seguiment i avaluació per garantir que es compleixen els compromisos i fer-hi ajusts si fos necessari.
Una vegada assolit el document definitiu, es publicarà perquè qualsevol persona hi pugui accedir. Serà d’un document viu, obert a noves idees i a futurs compromisos i objectius.
[Font: Conselleria de Salut. 03/11/2023]
[Foto: Conselleria de Salut]