Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COIBA reclama més formació específica que ofereixi eines als professionals per a poder gestionar els conflictes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) mostra la seva preocupació davant el constant augment d’agressions a infermeres.

L’òrgan col·legial que representa a les més de 7300 infermeres que exerceixen a les Balears, demana a totes les institucions pertinents que s’augmentin les accions de prevenció de manera urgent, tant per assegurar la protecció dels professionals mentre exerceixen la seva feina com per a aconseguir una major conscienciació de la ciutadania.

En el marc del Dia europeu contra les agressions a professionals sanitaris, que es commemora el 12 de març, el COIBA recorda que, segons les dades registrades pel Servei de Salut de les Illes Balears, durant l’any 2023 les infermeres a les Illes Balears patiren més del doble d’agressions que fa dos anys: 369 denúncies a 2023, mentre que l’any 2022 es registraren 268 casos, i el 2021 foren 143 casos. Unes dades, que són la punta de l’iceberg, perquè únicament mostren els casos que han estat denunciats i que ocorren en centres públics.

En aquest sentit, el COIBA demana reforçar les mesures de prevenció i protecció dins l’entorn laboral, i oferir més formació per a dotar a les infermeres de més eines per a la gestió de conflictes, amb especial atenció als àmbits amb major incidència.

També es considera necessari dur a terme campanyes de conscienciació cap a la ciutadania i millorar la percepció i el respecte cap als professionals. A més de les accions centrades en l’acompanyament als professionals víctimes d’agressions, urgeix centrar-se també a dur a terme accions de prevenció reals per aconseguir no haver d’arribar a necessitar activar aquests protocols. Cal protegir als professionals amb més mesures de prevenció, així com recordar als ciutadans la importància de tenir cura dels qui tenen cura de la seva salut i insistir en el fet que una agressió té un impacte molt més profund i en cadena del que sembla: impacte sobre el professional, sobre els sistemes de salut en termes de cost, eficiència i efectivitat i, al final, sobre l’atenció als ciutadans.

El COIBA permet notificar l’agressió, ofereix assessoria jurídica i psicoemocional totalment gratuïta. Aquest suport és part del protocol d'agressions del COIBA, el qual també pretén facilitar la creació d'un registre en l'àmbit col·legial que permeti dissenyar estratègies de prevenció.

Des del COIBA es demana no normalitzar les agressions i denunciar sempre per a donar visibilitat a la magnitud d’aquest problema i aconseguir una major conscienciació. Així mateix, també es demana a les institucions i centres sanitaris, tant públics com privats, que insisteixin a donar a conèixer a tots els seus treballadors els mecanismes de denúncia amb els quals es compti als llocs de feina.

Consulta aquí el protocol d'agressions del COIBA amb suport psicoemocional i jurídic.

[Font: COIBA. 11/03/2024]

[Foto: Pxfuel / Woman crying / CC0 Dominio publico]