Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L’ús correcte del fotoprotector redueix la incidència del càncer cutani

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Dermatologia de l’Hospital Comarcal d’Inca adverteix que la pell projecta les agressions de les radiacions solars a què ens exposam des de la infantesa.

L’exposició a les radiacions solars sense adoptar unes mesures preventives i de protecció adequades és una de les consultes freqüents dels pacients del Servei de Dermatologia de l’Hospital Comarcal d’Inca. Per això, incidint en la premissa que “la pell té memòria”, la dermatòloga Marta Cantarero ha informat durant una sessió clínica que està demostrat que l’ús de manera adequada del fotoprotector durant els primers 18 anys de vida redueix un 78 % la incidència del càncer cutani. A més, ha destacat que abans dels 21 anys es rep entre el 50 % i el 80 % de la radiació solar de tota la vida.

En aquesta sessió també ha explicat les conseqüències negatives que les radiacions solars produeixen a la pell i ha enumerat una sèrie de recomanacions i mesures per aconseguir una protecció correcta contra la radiació ultraviolada d’ona llarga (UVA), la d’ona mitjana (UVB) i la infraroja, i ha recordat que són radiacions responsables de cremades solars, envelliment cutani, fotosensibilitat, alteracions oculars i del desenvolupament del càncer de pell, entre altres afeccions cutànies.

La dermatòloga ha matisat que l’exposició al sol reporta també aspectes positius, com ara l’efecte psicoestimulant i terapèutic i la síntesi de la vitamina D, entre d’altres. Tanmateix, ha contraposat aquests beneficis als efectes nocius esmentats. En conseqüència, aconsella evitar exposar-se al sol en les hores d’intensitat màxima (de 12 a 16 h), emprar gorres i vestimenta idònia, en una mesura o en una altra depenent de la pigmentació de la pell.

Així mateix, ha assenyalat que cal adoptar les mateixes mesures de protecció els dies ennuvolats i que s’han de tenir en compte els efectes de reflexió que presenten les diferents superfícies, ja que provoquen un grau divers d’exposició. En aquest sentit, ha explicat que quan els raigs de sol arriben a la superfície de la Terra xoquen, reboten i, finalment, arriben igualment a la pell. Entre les diferents superfícies, la neu reflecteix el 85 % de la llum, l’arena de la platja, el 17 %, i l’escuma de la mar, el 20 %, mentre que l’herba (10 %) i l’asfalt (2 %) són les superfícies que menys poder tenen per reflectir la radiació solar. També ha insistit a extremar la protecció depenent d’altres factors, com ara presentar alopècia androgènica o un fototip cutani baix, o segons el context en què ens trobem, com ara l’altitud, la latitud, l’estació de l’any o la franja horària.

D’altra banda, la doctora Cantarero ha precisat que, encara que les radiacions UVA i les UVB siguin una mica diferents, ambdues ocasionen danys a la pell. També adverteix que les radiacions infraroges són les responsables dels cops de calor i de les insolacions, que provoquen símptomes com marejos, suor, febre, vòmits i malestar general.

Per prevenir aquests efectes nocius, ha recomanat ingerir líquids i emprar cremes solars amb el grau de protecció òptim per a cada fototip cutani, i reposar la protecció amb la freqüència i la quantitat necessàries. Sobre aquest darrer aspecte ha asseverat que la majoria de les persones només s’apliquen un 20 % de la quantitat necessària per obtenir la protecció que requereix la superfície cutània tractada, cosa que provoca que, encara que emprin un factor de protecció de 50, l’efecte és el mateix que proporcionaria un factor 10.

Finalment, ha fet esment especialment en la necessitat de protegir els infants de les radicacions, ja que una cremada en un infant de menys de 8 anys augmenta en un mil per cent el risc de patir un melanoma en el futur, mentre que patir diverses cremades augmentaria exponencialment aquest risc en 1 de cada 100 infants.

[Font: IB-Salut. 27/05/2015]

[Foto: IB-Salut]