Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Centre de Salut de Formentera forma les cuidadores del SAAD sobre la prevenció d'úlceres per pressió

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre de Salut de Formentera ha realitzat un taller dirigit a les treballadores del Servei d'Atenció a Domicili (SAAD) del Consell de Formentera perquè adquireixin els coneixements necessaris en la detecció i prevenció de les úlceres per pressió en pacients enllitats. Dotze treballadores del SAAD, ens dependent de la Conselleria de Benestar Social del Consell de Formentera, han assistit al taller impartit pel coordinador d'infermeria del centre de salut formenterer, Onofre Sáez, qui els ha indicat com detectar aquest tipus de lesions en pacients que han de romandre al llit de forma prolongada i com prevenir la seva aparició.

Segons Onofre Sáez, l'úlcera per pressió és una lesió d'origen isquèmic localitzada a la pell i als teixits subjacents, amb pèrdua de substància cutània, produïda quan s'exerceix una pressió prolongada o fricció entre dos plans durs (os i llit), i té, com a conseqüència, una degeneració ràpida dels teixits. La seva detecció i, principalment, la seva prevenció és prioritària per evitar lesions que poden arribar a ser molt greus.

Les principals mesures preventives són de mobilitat, higiene, nutrició i protecció

Que el pacient romangui el menor temps possible al llit, animar-lo que es mogui, realitzar canvis posturals cada dues hores en pacients enllitats i en cadira de rodes, són algunes de les mesures preventives de mobilitat al costat d'altres com ara intentar evitar els frecs de prominències entre si, evitar aixecar la capçalera del llit més de 30 º i intentar mantenir alineació corporal.

Les mesures higièniques també són molt importants perquè no arribi a desenvolupar-se una úlcera per pressió. Després del rentat és essencial l'assecat perfecte, amb especial atenció en els plecs cutanis, hidratació corporal amb cremes, no amb vaselina, és important no fer massatges a les prominències òssies ni utilitzar alcohols o talcs, a més de no fer massatges intensos.

La nutrició juga un paper fonamental en la prevenció de les úlceres per pressió i entre elles es troben una alimentació adequada a la seva edat i patologia, beure líquids (d'1 a 2 litres al llarg del dia), administrar suplements proteics, vitamines i minerals, en el cas de pèrdua de gana, i si presenta problemes de deglució, usar espessidors i gelatines.

Finalment, entre les mesures protectores, es recomana col·locar coixins entre els genolls, a la zona del taló d'Aquil·les, perquè els talons quedin a l'aire, protecció amb encoixinat de colzes, mantenint els braços en posició anatòmica i als turmells usar l'encoixinat deixant els dits a la vista.

Per Onofre Sáez és fonamental la formació del personal no sanitari que atén pacients que han de romandre molt temps al llit i per això aquest tipus de tallers estan a disposició d'aquells que ho necessitin, ja siguin familiars o treballadors de serveis domiciliaris.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 21/09/2015]

[Foto: Centre de Salut de Formentera]