Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Hospital Comarcal d'Inca ha commemorat el Dia Mundial de la Salut Mental

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el dia 10 d'octubre, els pacients de Psiquiatria de l'Hospital Comarcal d'Inca han volgut sensibilitzar la població sobre la realitat de les persones que pateixen una malaltia mental, a més han instal·lat una taula informativa en el vestíbul del centre sanitari i han repartit tríptics informatius a professionals, visitants i usuaris, amb l'objectiu de fer front a l’estigma i al rebuig que sovint pateixen.

Els pacients han lliurat tríptics informatius sobre la salut mental que han redactat ells mateixos i que desmitifiquen alguns mites sobre la salut mental. Han donat a conèixer que les persones amb malaltia mental no són més perilloses o violentes que la resta de la població i que l’origen de la malaltia no està relacionat amb el nivell cultural o l’estatus social. No són culpables de tenir aquesta malaltia, que depèn de múltiples factors, i no són discapacitats intel·lectuals. Expliquen curiositats relacionades amb la salut mental, com ara els famosos que han fet públic que pateixen un trastorn d’aquest tipus per lluitar contra l’estigma, així com hàbits saludables per cuidar la salut mental. A la taula també han repartit punts de llibre que han elaborat amb el lema d’enguany “Posa’t en el meu lloc. Connecta amb mi” i llaços commemoratius.

Una de cada quatre persones pateix una malaltia mental al llarg de la seva vida

La malaltia mental pot ser un procés llarg i dolorós, no només per la gravetat de la patologia, sinó per la imatge negativa que la societat té de les persones amb malaltia mental. Gran part del sofriment que pateixen aquestes persones té el seu origen en el rebuig, la marginació i el menyspreu social que han de suportar, i no en la malaltia en si mateixa. La percepció social de la malaltia mental està esbiaixada pel desconeixement i la desinformació, i influeix en l’aïllament de les persones que la pateixen.

L’Hospital Comarcal d’Inca impulsa models més humans, en què el cardinal és una reivindicació sincera i actual de l’atenció en igualtat a aquest tipus de pacients, i disposa espais hospitalaris oberts tant per als pacients com per a les seves famílies. En aquest sentit, aquestes campanyes de sensibilització, l’atenció en la comunitat amb serveis sanitaris i socials de qualitat, i sobretot normalitzar el contacte directe amb les persones afectades, semblen ser les estratègies més eficaces per lluitar contra l’estigma.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 09/10/2015]

[Foto: Servei de Salut de les Illes Balears]