Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a les Balears permet detectar més de 100 casos a l'any

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama que du a terme la Direcció General de Salut Pública i Participació de les Illes Balears ha permès detectar 104 casos de càncer el 2013 i 127 el 2014. Del començament d’any ençà ja s’han detectat 40 casos de càncer entre les dones que s’han sotmès a les proves preventives.

El Programa, desenvolupat conjuntament entre la Direcció General de Salut Pública i Participació i el Servei de Salut de les Illes Balears, ofereix la possibilitat a les dones amb edats compreses entre 50 i 69 anys residents a les Illes Balears de fer-se una mamografia preventiva gratuïta cada 2 anys, així com totes les actuacions que siguin necessàries per arribar a un diagnòstic.

A les Illes Balears s’estima que hi ha devers 125.000 dones dins d’aquest rang d’edat, 98.307 de les quals resideixen a Mallorca; 11.027, a Menorca; 14.538, a Eivissa, i 1.128, a Formentera.

La Direcció General de Salut Pública i Participació envia a les dones pertanyents a la població diana una citació per correu ordinari; a més, disposa de 5 operadores que atenen el telèfon del Programa (971 21 21 10) per prestar una atenció personalitzada. Així mateix, s’ha posat en marxa també el web a través del qual es pot demanar cita o comunicar amb el Programa.

El 2014 el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama va explorar un total de 25.328 dones a les Illes, la qual cosa suposa un 64,63 % de les dones citades per fer-se una mamografia. D’aquestes, en el 96,6 % dels casos no es trobaren signes que necessitassin controls especials, per la qual cosa no tornaran a ser citades en un termini de 2 anys. El 3,4 % restant ha necessitat realitzar-se més proves per emetre un diagnòstic. Pel que fa a les dades de 2015, fins al mes de setembre s’han explorat 18.000 dones i s’espera superar la xifra de l’any passat.

El càncer de mama és una malaltia de gran impacte social perquè és el tumor maligne més freqüent i el que origina una mortalitat més gran en les dones. Tot i això, quan el càncer de mama és detectat a temps, presenta unes altes possibilitats de tractament i curació.

Cada any es diagnostiquen a Espanya més de 22.000 casos nous, la qual cosa representa un 30 % dels tumors detectats en dones en el nostre país. S’estima que el risc de tenir càncer de mama és, aproximadament, en 1 de cada 8 dones. Espanya és el país europeu que ocupa la darrera posició en incidència. El pronòstic del càncer de mama a Europa és relativament bo. La supervivència mitjana als cinc anys és del voltant del 80 % i si es detecta de manera precoç supera el 90 %.

La Conselleria de Salut vol recordar la importància del diagnòstic precoç, que augmenta de manera molt significativa la possibilitat de curació als 5 anys. La mamografia ha demostrat la seva utilitat des del punt de vista científic i és una eina molt important per obtenir un diagnòstic precoç.

[Font: Conselleria de Salut. 18/10/2015]

[Foto: Conselleria de Salut]