Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Reunió en el Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per debatre diversos temes sanitaris

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i els consellers de Sanitat de les diferents comunitats autònomes s'han reunit en el Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, presidit pel ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en funcions, Alfonso Alonso, amb l'objectiu de debatre diferents temes. Al final d'aquesta reunió, Alonso ha informat sobre els següents assumptes:

Estratègia de Malalties Neurodegeneratives del Sistema Nacional de Salut

S'ha aprovat la primera Estratègia de Malalties Neurodegeneratives del Sistema Nacional de Salut.

La incidència d'aquestes malalties s'incrementa a causa de l'envelliment de la població. Les que destaquen per la seva alta prevalença i gravetat són: Alzheimer, Parkinson, Huntington i Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA).

 Les línies d'actuació més importants són:

  • La prevenció de la malaltia i millora en el diagnòstic precoç.
  • L'elaboració de plans per part de les comunitats autònomes en els quals integrin l'atenció social i la sanitària. Així mateix, està contemplada la realització d'un pla personalitzat d'atenció a cada pacient i es tendrà en compte el risc social.
  • L'establiment de programes formatius, de suport emocional i de descans per a les persones cuidadores.

En l'estratègia també es contempla la sensibilització sobre les malalties neurodegeneratives, la formació de professionals i el foment de la recerca (estudis epidemiològics, factors de risc, etc.)

A més, en aquest ple s'han comunicat els resultats de la implementació de l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut (en l'abordatge de la cronicitat).

Calendari vacunal

Al calendari de vacunació infantil, actualment comú per a totes les comunitats autònomes, s'ha introduït una nova pauta per a la vacuna hexavalent, que es farà efectiva a partir de gener de 2017.

Xarxes de referència a nivell europeu

S'ha aprovat un acord perquè els centres de referència (CSUR) del Sistema Nacional de Salut puguin ser membres de les Xarxes Europees de Referència.

També s'han designat 5 centres de referència per al tractament de malalties neuromusculars rares i 3 per a sarcomas infantils, i s'han aprovat 9 noves patologies per les quals és necessari designar CSUR

Repartiment de fons per a les comunitats autònomes

En la mateixa reunió s'ha acordat el repartiment de diferents fons:

  • Un milió d'euros per al desenvolupament d'estratègies relacionades amb malalties rares.
  • 2 milions per a la millora del Sistema d'Informació Sanitària.
  • 3,5 milions d'euros per al desenvolupament del Pla anual de la Xarxa Espanyola d'Agències d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Prestacions del Sistema Nacional de Salut.

Anàlisi de la situació del Reial decret de Prescripció Infermera

Aquesta anàlisi s'ha realitzat a conseqüència dels recursos interposats sobre aquest Reial decret per algunes autonomies davant el Tribunal Suprem. Fins ara el Suprem ha desestimat establir mesures cautelars.

[Font: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. 13/04/2016]