Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Decàleg de mesures per promoure el benestar i garantir una vida saludable

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA), en el marc d'una trobada amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, ha proposat un decàleg de mesures per promoure el benestar i garantir una vida saludable a qualsevol edat.

En aquesta trobada, hi han participat la consellera de Salut, Patricia Gómez, el batle de Palma, José Hila, el vicerector de la UIB, Antoni Aguiló, i la directora insular d'Atenció a la Dependència de l'IMAS, Regina Moll, entre d'altres.

La presidenta del COIBA, Rosa Maria Hernández, ha proposat, d'acord amb la finalitat de l'Organització Mundial de la Salut, un decàleg de mesures per poder avançar en la promoció d'una vida saludable i del benestar a qualsevol edat:

 • La inclusió de la salut en totes les polítiques i la reorientizatció del sistema sanitari cap a les malalties cròniques (vinculades als estils de vida), no només a les malalties agudes. També ha assenyalat que la majoria de problemes de salut son deguts a les condicions de vida com habitatge, alimentació, salubritat, entorn, cohesió social, condicions de treball, etc.
 • La potenciació d'un model de promoció de la salut i de prevenció de les complicacions amb la participació activa dels pacients.
 • L'impacte i el paper d'infermeria en la societat, en quan a ajuda a la prevenció de malalties, al gaudiment d'estils de vida saludable, així com l'assessorament en polítiques sobre estils de vida saludable.
 • La garantia d'un finançament sòlid per part de les Administracions implicades.
 • El foment de la gestió basada en l'evidència, l'abordament de intervencions resolutives i sistemes d'informació que donin suport al disseny i planificació del sistema.
 • La promoció de la col·laboració entre professionals capaços de prioritzar intervencions en salut eficaces, segures i respectuosos amb la relació interprofessional, cadascun des de les seves competències.
 • L'augment de les dotacions de serveis que no consumeixen tants recursos i ajuden a la sostenibilitat del sistema.
 • La defensa d'un lideratge en polítiques i planificació sociosanitària, per tal de dur a terme aquest canvi de paradigma.
 • La garantia de les cures professionals de les persones en situacions de dependència dins d'un sistema de gestió pública en centres degudament acreditats.

Finalment, ha defensat la cobertura sanitària universal.

En aquest mateix dia s'ha fet entrega del Premi a la Infermera de l'Any 2016, que ha recaigut en quatre professionals destacades per la seva lluita per la igualtat de gènere i en contra de la violència masclista. Les guardonades són: Carme Vidal Mangas, pel seu activisme contra la violència de gènere; Belén Matesanz Mateu, pel seu treball en defensa de les dones sotmeses a prostitució; i les comares Marian García Baratas i Maria del Carmen Vallés del Viejo, per la seva lluita contra la mutilació genital femenina.

[Font: Col·legi Oficial d'Infermeria de les Iles Balears. 14/05/2016]

[Foto: Infosalut]