Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La consellera de Salut va visitar l'envelat informatiu amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, acompanyada per la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos, va visitar l'envelat informatiu instal·lat a la plaça de la Porta Pintada amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, addicció considerada per l'OMS com una de les amenaces més grans per a la salut pública i que mata cada any 6 milions de persones (1 de cada 10 adults en tot el món).

Durant la jornada d'ahir, 31 de maig, es va oferir informació sobre el tabac i els seus riscos i es va informar dels recursos públics que hi ha a les Illes Balears per deixar de fumar. A més, en col·laboració amb la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària, el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears, l'Associació Balear d'Infermeria Comunitària i el Servei de Salut, es van fer proves de cooximetria i espirometria a les persones interessades a saber quina és la seva capacitat pulmonar. L'objectiu de la Conselleria és apropar als ciutadans consells i ajuda per deixar de fumar, així com conscienciar la població de reduir i prevenir el consum de tabac i la importància de dur a terme hàbits de vida saludables.

La consellera va recordar que el tabaquisme és un dels principals problemes de salut pública. Segons dades del registre de càncer de Mallorca, un de cada tres càncers diagnosticats a les Illes Balears en els homes i un de cada cinc en les dones són a causa del tabac. Això representa uns 779 nous casos de càncer cada any en els homes i devers 279 en les dones.

L'any 2014, el tabac va ser el responsable del 38 % de les morts a les Illes Balears en els homes i del 25 % en les dones, principalment per malalties cardiovasculars i per càncers. Això significa que el 2014 varen morir a les Illes Balears per mor del tabac 1.622 homes i 986 dones.

Més de 10.000 alumnes han participat en els diferents programes del PADIB

La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Salut Pública i Participació, a més d'ajudar les persones fumadores a deixar de fumar, vol parar una atenció especial per aconseguir que el jovent no es faci addicte a aquesta droga. Per això, durant el 2015, més de 10.000 alumnes han participat en els diferents programes de prevenció de drogodependències i addiccions que du a terme cada any el Pla d'Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) i en els quals s'emmarquen els programes de prevenció del consum de tabac.

Una altra mesura que des de la Direcció General s'ha mostrat efectiva per allunyar els joves del tabac, així com per reduir el nombre de persones fumadores, és la comercialització de l'envasat neutre, que consisteix en simplificar els paquets permetent només el nom de la marca, sense logotips ni altres distintius, a part dels advertiments sanitaris.

Amb motiu de la Setmana sense Fum, el Pla d'Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) ha distribuït un total de 4.000 cartells amb el lema "Decideix deixar de fumar, avui és el dia" entre centres de salut, ajuntaments, entitats socials i altres institucions. Així mateix, ha distribuït 10.000 díptics, 5.000 receptes i 3.000 adhesius amb consells i recomanacions. En la mateixa línia, es pot trobar tot el material a disposició dels usuaris a través de la pàgina web del PADIB

[Font: Conselleria de Salut. 31/05/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]