Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Una alimentació sana, segura i responsable és fonamental per a la salut de les persones

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el Dia Mundial de la Nutrició, celebrat el 28 de maig, la Direcció General de Salut Pública i Participació va recordar que saber triar bons aliments, interpretar correctament la data de consum, conservar bé els productes alimentaris i no tudar els aliments són determinants per al benestar de les persones, de la societat i de la salut del planeta.

La dieta mediterrània és considerada una de la més saludable del món. En aquest sentit, es recomana triar productes locals i de temporada, ja que es conserven millor i són més respectuosos amb el medi ambient. Per això, a la senalla de la compra no han de faltar l'oli d'oliva verge, els llegums, les verdures, el peix, la fruita i la fruita seca.

També és aconsellable consumir amb regularitat les varietats integrals dels cereals.

Un altre aspecte important en el moment de triar un producte alimentari és interpretar correctament la informació dels envasos:dades com la data de caducitat, presència d'al·lergògens, quantitat de greix saturat, sal i sucres determinen que l'aliment sigui més o menys segur i saludable.

A continuació, s'ofereixen una sèrie de consells per contribuir a l'hora de planificar la compra:

  • Som mediterranis! A la senalla de la compra, no hi pot mancar l'oli d'oliva verge, els llegums, la verdura, el peix, la fruita i els fruits secs; també és aconsellable consumir regularment les formes integrals dels cereals.
  • Els bullits, els vapors i els guisats són les preparacions més saludables.
  • Quant als productes envasats, fixau-vos bé en la data de consum preferent o data caducitat, la presència d'al·lergògens, la quantitat de greixos saturats, la sal i els sucres.
  • Cal menjar variat pel que fa als aliments i equilibrat pel que fa als nutrients; resumint: "un poc de tot i no molt d'un poc".
  • En tot allò que fa referència a l'alimentació, planificau el menú, anau a comprar, cuinau i procurau implicar-hi tota la família. En companyia és més agradable i tot surt més bo.

Tria sa i segur; bo per a tu, bo per a tothom, bo per al planeta!

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 28/05/2017]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]