Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, COVID-19

El Govern presenta un nou paquet de mesures per fer front al SARS-CoV-2

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va explicar, ahir dijous horabaixa, en compareixença davant els mitjans al Consolat de Mar una sèrie de mesures per afrontar la situació sanitària derivada del SARS-CoV-2.

Després de la reunió mantinguda amb els agents econòmics i socials per analitzar les mesures precises per combatre l’impacte econòmic de la crisis sanitària, ahir vespre es va reunir el Govern de les Illes Balears de manera extraordinària per analitzar i impulsar noves mesures de actuació en tots els àmbits.

En la línia de les mesures preses fins ara, el Govern demana als ajuntaments i institucions suspendre tots els esdeveniments amb gran afluència de públic que no siguin estrictament necessaris. Així mateix, va recalcar que la responsabilitat individual és esencial. Per aquest motiu, ha demanat a la ciutadania que atengui totes les recomanacions sanitàries i de prevenció

ACTIVACIÓ DE LES MESURES SEGÜENTS:

En l'àmbit sanitari:

  • A partir d’avui es contractaran 60 persones més per obrir 12 línies mes del 061.
  • S'ajornaran proves ordinàries i s'establirà un nou procés de filtrat de les cridades als centres de salut d'Atenció Primària per determinar el grau de urgència i el tipus d'atenció.
  • Per agilitzar l’atenció i protegir la salut dels professionals sanitaris als centres de Salut, s'establiran dos circuits diferents, un per a patologia respiratòria i un per a les altres malalties. Els respiratoris podran ser tractats a ca seva per protegir als professionals sanitaris i a la població, evitant el risc derivat de l'exposició a les sales d'espera.

En l'àmbit dels Serveis Socials:

S’acorda la suspensió de l'activitat dels clubs socials de gent gran i s’acorda la cancel·lació durant quinze dies, del 16 al 30 de març, dels següents serveis:

  • Servei de promoció de l'autonomia per a persones en situació de dependència o discapacitat.
  • Servei ocupacional per persones amb discapacitat.
  • Servei d'atenció diürna dels següents col·lectius: gent gran, persones en situació de dependència i persones en situació de discapacitat.
  • També se suspenen els programes de formació o suport a les persones en situació de dependència o discapacitat, i els programes de suport als seus familiars o entorn afectiu.
  • I se suspèn el Servei d'atenció primerenca als infants.

A la vegada, s'incrementa el control de les residències de gent gran i de persones amb discapacitats, així com dels habitatges tutelats per aquest col·lectius:

  • A partir de ara es obligatori fer un control d'accés als centres, de totes les persones que entrin i surtin.
  • No es permetran visites de persones amb símptomes de malaltia, ni tampoc de menors.
  • I en qualsevol cas, es restringeixen les visites a una persona per resident.
  • Es donaran indicacions perquè les vetlles es desenvolupin en la més estricta intimitat i evitant els contactes personals. Aquestes mateixes prevencions s'indiquen per a tots els esdeveniments religiosos.

A l'àmbit de la funció pública:

  • S’ajornen els processos d’oposició previstos i s’habiliten mecanismes de teletreball per a casos específics.
  • També es permetrà una flexibilització de jornades per al personal públic que tingui familiars afectats pel virus o fills en edat escolar.

Armengol ha demanat la màxima col·laboració dels funcionaris en la seva tasca fonamental per al desenvolupament dels serveis públics essencials.

Altres àmbits

  • També s’an pres mesures a altres ámbits: educatiu, cultural, mediambiental, esportiu i transport públic.

El Govern de les Illes Balears recomana a les persones que arribin de Madrid, Pais Basc i La Rioja, així com als països especialment afectats, que cridin immediatament al 061 si presenten símptomes.

Peticions a l'Estat

Respecte a les peticions concretes a l’Estat, es citen, entre d’altres, les següents: La creació d’un Fons extraordinari per fer front de les despeses derivades de l’emergència en els àmbits sanitari i hospitalari, sociosanitari, de seguretat pública i emergències, d’atenció a la ciutadania de transport públic.

El Govern ha activat una web de consulta per facilitar tota la informació oficial a la ciutadania: coronavirus.caib.es 

[Fonts: Conselleria de Salut i Consum. 12/03/2020 - BOIB. Núm. 33. 13/03/2020]

[Foto: Presidència de Govern]