Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Direcció General de Salut Pública i Consum ja ha posat en marxa onze rutes saludables a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Consum ja ha posat en marxa onze rutes saludables a les Illes Balears, concretament aquestes: a Mallorca, els centres de salut Escola Graduada, Sont Gotleu, Valldargent, Son Rutlan, Son Serra–la Vileta, Pere Garau i Pollença; a Menorca, els centres de salut Verge del Toro, Dalt Sant Joan i Canal Salat, i a Eivissa, el Centre de Salut Vila.

El director general de Salut Pública i Consum, Rafael Santiso, ha explicat que “el projecte de rutes saludables s’emmarca en l’Estratègia d’alimentació saludable i vida activa, amb l’objectiu de millorar els hàbits de la població de les Illes Balears i, en conseqüència, millorar-ne la salut, la qualitat de vida i el benestar”. Han acompanyat Rafael Santiso a la presentació de les rutes la coordinadora del Pla de Salut de la Direcció General de Salut Pública i Consum, Elena Cabeza i representants de l’iniciativa europea Civitas per promoure la mobilitat sostenible.

Les rutes saludables parteixen de devora els centres de salut i estan dissenyades per facilitar al màxim als usuaris fer un recorregut que duri entre 30 i 40 minuts a peu, que és el temps que els professionals sanitaris consideren que una persona ha de caminar cada dia de mitjana. A més, aquestes rutes compleixen uns requisits mínims de bona il·luminació, bona pavimentació, absència de graons, seguretat en el trànsit  i voreres amples i ombrejades.

Amb aquest projecte, la Direcció General de Salut Pública i Consum pretén fomentar que la gent camini, que els usuaris dels centres de salut i la població en general puguin integrar l’activitat física en la seva vida quotidiana i en el seu entorn, a fi de complir les recomanacions diàries que els professionals de la salut aconsellen per millorar la salut i el benestar dels ciutadans.

Per a la realització de cadascuna de les rutes, la Direcció General de Salut Pública i Consum ha comptat amb la col·laboració de les associacions de veïns, associacions de gent gran, pacients i serveis socials, que són els vertaders coneixedors de la zona. Rafael Santiso ha agraït “la col·laboració de totes aquestes entitats per la seva implicació en el projecte”. A més dels beneficis per a la salut, les rutes permeten als grups organitzats afavorir les relacions i el teixit social del barri.

La Direcció General de Salut Pública i Consum destaca que l’excés de pes i l’obesitat comencen a ser un problema greu de salut de les societats modernes. Ser obès —la majoria dels casos a causa d’una dieta inadequada i per la manca d’activitat física— augmenta el risc de patir diabetis, malalties cardiovasculars, embassaments cerebrals, artritis i determinats tipus de càncer, unes malalties responsables del 66 % de les morts en el nostre medi. A les Illes Balears, el 47 % de la població adulta presenta excés de pes, i el 12 % pateix obesitat.

[Font: Conselleria de Salut de les Illes Balears. 30/09/2013] 

*12/01/2015 - La Direcció General de Salut Pública i Consum ja ha posat en marxa devuit rutes saludables a les Balears.