Categoria: Sociosanitari

Debat sobre una cura digna i sense subjeccions en diferents àmbits assistencials

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (COIBA) ha acollit un intens debat sobre com podem avançar cap a una cura digna i sense subjeccions en qualsevol àmbit assistencial.

Tenir cura dignament, sense subjeccions, és possible; però requereix canviar el paradigma de la cura, passant d'un enfocament paternalista, en què el pacient és tutelat pel professional, a un model de centrat en la persona, en la seva autonomia i el seu dret a escollir.

Aquesta és la principal conclusió del debat organitzat recentment al COIBA, que va comptar amb la ponència d'Ana Urrutia, metgessa, doctora en geriatria i presidenta de la Fundació Cuidados Dignos, que advoca per l'eliminació de les subjeccions en tots els nivells assistencials.

Anna Urrutia va començar el seu camí per descobrir perquè s'utilitzen tant les subjeccions a Espanya, mentre que en altres països són pràcticament inexistents. Urrutia ha defensat la necessitat d'acabar amb la cultura de les subjeccions.

En la major part dels casos de persones grans, "se'ls lliga perquè no caiguin", però les caigudes no estan contemplades en els protocols nacionals com un motiu per contenir.

Urrutia ha reiterat la necessitat d'introduir "la dignitat i l'autonomia" en les cures, retirar les subjeccions físiques i químiques als pacients, i re-formular els processos i procediments per poder atendre les necessitats d'aquestes persones, sense haver de vulnerar la seva dignitat.

El model d'atenció que propugna aconsegueix reduir la taxa de caigudes o, en el cas que es produeixin, la gravetat de les mateixes, disminuir el risc i augmentar la satisfacció dels pacients i famílies, i també dels treballadors reduint la síndrome de burnout.

Durant el debat, s'han abordar qüestions com què fer davant diferents situacions, com evitar que caiguin els pacients, que es facin mal o que s'agitin. Urrutia ha insistit: la prevenció, el canvi en els processos, i el respecte al pacient com a persona.

La Fundació Cuidados Dignos treballa amb residències de gent gran, de persones amb discapacitat, amb hospitals sociosanitaris, amb hospitals psiquiàtrics i fins i tot hospitals d'aguts. En tots ells es poden adaptar els protocols, i en molts casos (no tots), no és un tema de pressupost ni de ràtios, avisa Urrutia. És qüestió de voluntat, de tenir un petit grup de professionals que s'impliqui i vulgui canviar les coses, i que pugui demostrar que funciona. "Sí, es pot tenir cura dignament, sense contencions”, conclou.

Vídeo del COIBA

El COIBA ha aprofitat la conferència d'Urrutia per presentar el vídeo d'una experiència de contenció realitzat amb la col·laboració de persones voluntàries que no pateixen cap demència o malaltia de salut mental, que van passar una nit sencera subjectes, vigilats per dues infermeres de Salut Mental. A continuació podeu veure el vídeo:

[Font: Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears. 20/11/2017

[Foto i vídeo: COIBA]