Categoria: Sociosanitari

Presentació del projecte guanyador del concurs d’idees de Son Dureta

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la vicepresidenta, Bel Busquets, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, han presentat el projecte guanyador el concurs d’idees de Son Dureta, denominat Pine Life. Durant l'acte, s’han presentat els plànols i la maqueta del nou complex.

La presidenta ha manifestat que hi haurà més de 500 places per a pacients d’edat avançada, un nou centre de salut i un servei d’urgències. "Recuperam un espai emblemàtic, reforçam els serveis públics i donam resposta a les necessitats de la població mirant al llarg termini".

Per la seva banda, la consellera de Salut ha posat en relleu que el nou Son Dureta serà un "centre sociosanitari capdavanter que servirà d’exemple a altres comunitats per l’atenció integral que oferirà als pacients i el nivell d’especialització i qualitat assistencial".

El projecte guanyador 

El projecte guanyador del nou Son Dureta destaca per la seva qualitat arquitectònica i racionalitat constructiva, i també per la seva implantació ambiental i paisatgística equilibrada i adequada als edificis, l’entorn urbà i el bosc de Bellver.

Els autors del projecte són tres gabinets d’arquitectura: Maria Nicolau Planas, Rafael de la Hoz i Miguel Ángel Mirones Morales.

El projecte s’iniciarà una vegada hagi finalitzat la fase de demolició dels antics edificis, així com l’adequació del solar.

Després es preveuen dues grans fases d’obres, amb una durada aproximada 18 mesos per a cada una de les fases.

- Primera fase: Construcció de l’edifici B i el seu entorn d’urbanització.

- Segona fase: Reconstrucció i rehabilitació de l’antic edifici del pavelló A, construcció d’altres edificis annexos i creació d’un pas subterrani que connecti les dues infraestructures.

Sostenibilitat energètica: captació d’energia solar i reutilització d’aigües pluvials

El projecte proposa aprofitar al màxim la il·luminació natural i artificial. També es realitzarà una instal·lació de panells fotovoltaics a les cobertes i s'aprofitaran les aigües pluvials perquè siguin reutilitzades en el reg de les àrees enjardinades.

Serveis i necessitats marcats pel pla funcional

El concurs d’idees per seleccionar el projecte arquitectònic va sortir a licitació per un valor estimat de 4.185.972 euros.

Cal recordar que el nou complex sanitari per a pacients crònics oferirà 542 llits hospitalaris, durant estades que podran anar des de trenta dies fins a tres mesos de mitjana.

Edifici A: 300 llits

L’edifici semicircular (A) tindrà una superfície aproximada de 33.000 metres quadrats i un cost estimat de 50 milions d’euros, i inclourà un centre de mitjana estada amb 300 llits en habitacions dobles d’ús individual amb bany adaptat. A més, la unitat d’hospitalització comptarà amb una sala per a pacients i familiars.

L’edifici estarà destinat a la convalescència de pacients, generalment amb malalties cròniques, o bé després d’una intervenció traumatològica o perquè requereixen les atencions del servei de neurorehabilitació.

Així mateix, l’edifici contindrà un hospital de dia, la Unitat de Demència amb Trastorn de Conducta, la Fundació Banc de Sang i Teixits, i un espai destinat a les associacions i altres serveis.

Edifici B: 242 llits

L’edifici B, de nova construcció, tindrà una superfície de 35.000 metres quadrats i un cost estimat de 55 milions d’euros, comptarà amb 242 llits, i inclourà un centre de cures especials de llarga estada per a persones amb malalties cròniques i dependència elevada que necessitin ser ingressades per rebre cures complexes continuades que no poden ser proporcionades al domicili.

També hi haurà una unitat d’estimulació cognitiva; una àrea ambulatòria amb consultes externes per a valoració integral, tractament i cures; un espai de rehabilitació, i un hospital de dia avaluador i terapèutic per a pacients amb problemes de mobilitat i/o autonomia amb potencial de millora.

Així mateix, aquest edifici inclourà un centre de salut i un SUAP (servei d’urgències d’Atenció Primària).

Al costat d’aquest nou edifici, que disposarà de dues plantes soterrades d’aparcament gratuït amb aproximadament 560 places, està previst un passadís de zona verda, que connectarà directament amb el bosc de Bellver.

Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat

La remodelació del recinte hospitalari de Son Dureta forma part del Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat. Aquest Pla ha previst un canvi en els circuits assistencials, així com una inversió important en recursos humans, en formació i en infraestructures.

[Font: Presidència de Govern. 23/10/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*24/10/2018 ibeconomia.com - Armengol destaca la integración en el entorno del proyecto ganador del nuevo Son Dureta.
*24/10/2018 noticiasmallorca.es - Armengol destaca la integración en el entorno del proyecto ganador del nuevo Son Dureta.
*
24/10/2018 diariodemallorca.es - El proyecto ganador de Son Dureta lo integra más en Bellver.
*24/10/2018 actasanitaria.com - Baleares destaca la integración en el entorno del proyecto ganador del nuevo Hospital Son Dureta.
*24/10/2018 canal4diario.com - Los ciudadanos valoran positivamente el proyecto de recuperación de Son Dureta.

Notícies relacionades a Infosalut
*15/05/2019 - Robots teledirigits intervindran en la demolició de Son Dureta.
*04/10/2018 - Constituït el jurat que seleccionarà el projecte guanyador del nou Son Dureta.
*07/05/2018 - S’autoritza la contractació de les obres d’enderrocament d’alguns edificis de l’antic Son Dureta.
*25/04/2018 - Licitació del concurs d'idees per seleccionar el projecte del nou Son Dureta
*03/04/2018 - Licitació del concurs d’idees per al nou Son Dureta.
*02/03/2018 - Acords del Consell de Govern de declaracions d’inversions d’interès autonòmic als hospitals de Balears.
*19/01/2018 - El nou Son Dureta comptarà amb un centre de salut i un passeig per accedir al bosc de Bellver.
*07/07/2017 - Incorporació de les propostes ciutadanes en el disseny del nou pla d'usos de Son Dureta.
*01/06/2017 - Procediment per contractar la redacció del projecte de demolició d'una part de Son Dureta.
*07/03/2017 - Es presenta el projecte de remodelació de Son Dureta.