Categoria: Sociosanitari

Constituït el jurat que seleccionarà el projecte guanyador del nou Son Dureta

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dia 24 de setembre es va constituir el jurat encarregat de seleccionar el projecte guanyador del nou Son Dureta, un element clau per l’atenció de pacients crònics. Aquest jurat va obrir les dues propostes presentades en el concurs d’idees i disposa d’un termini d’un mes per escollir el projecte guanyador del complex sociosanitari. Està presidit pel secretari general del Servei de Salut, Manuel Palomino, i l’integren sis membres del Servei de Salut (dos de la Direcció Assistencial i quatre de l’oficina tècnica); un de la Direcció General d’Arquitectura del Govern, dos de l’Ajuntament de Palma i dos del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears.

A principis de 2017, es va decidir convertir Son Dureta en un espai destinat a atendre la cronicitat, tant des del vessant sanitari com del social. Una vegada que la Tresoreria General de la Seguretat Social va concedir l’autorització definitiva, es va iniciar la planificació i la preparació del pla d’usos. 

Enguany s’han licitat les obres d’enderrocament d’alguns edificis de l’antic hospital: el pavelló B (edifici maternoinfantil), el pavelló K (edifici de consultes), el pavelló E (edifici de vestidors i cuina), a més d’algunes petites edificacions auxiliars. Es preveu que l’esbucament dels edificis es faci efectiu a començament de 2019. Paral·lelament, també es va licitar el concurs d’idees per seleccionar el projecte arquitectònic i avui s’obren les dues propostes presentades; en el termini d’un mes s’escollirà el projecte arquitectònic definitiu.

El nou complex sociosanitari que es construirà al recinte de Son Dureta oferirà 542 llits hospitalaris en habitacions dissenyades especialment per garantir el benestar dels pacients durant estades que podran anar des de 30 dies fins a 3 mesos, de mitjana, i durant les quals rebran tractaments i cures adreçats especialment a estabilitzar la malaltia, a rehabilitar el pacient i a recuperar-ne l’autonomia personal.

El pla funcional elaborat pel Servei de Salut de les Illes Balears preveu remodelar l’edifici semicircular per a ingressos d’estada mitjana (edifici A) i construir un edifici nou d’estada llarga (edifici B). Els dos blocs albergaran tot un conjunt de serveis especialment adreçats a pacients crònics que no requereixin tractaments invasius ni alta tecnologia, ja que obtenen més benefici de cures i serveis de rehabilitació i estimulació cognitiva que els permeten recuperar autonomia personal i qualitat de vida.

Edifici A: 300 llits

Concretament, l’edifici A tendrà una superfície aproximada de 33.000 m2 i un cost estimat de 50 milions d’euros, i albergarà un centre d’estada mitjana amb 300 llits en habitacions dobles d’ús individual i amb bany adaptat. A més, a la unitat d’hospitalització hi haurà una sala per a pacients i familiars.

Estarà destinat a la convalescència de pacients, generalment amb alguna malaltia crònica, que necessiten tractament, cures i/o rehabilitació en un centre d’estada mitjana com a conseqüència d’una descompensació o bé després d’una intervenció traumatològica o bé perquè requereixen les atencions del servei de neurorehabilitació.

També està previst atendre-hi pacients amb malaltia respiratòria crònica avançada que hagin patit una descompensació i necessitin cures o rehabilitació en un centre d’estada mitjana i pacients crònics i/o oncològics que requereixin estar ingressats per controlar-ne els símptomes.

Les 300 habitacions de l’edifici A es distribuiran així:

  • Unitat de Convalescència i Subaguts (120 llits)
  • Unitat d’Ingrés Directe des de l’atenció primària per a pacients crònics avançats (60 llits)
  • Unitat de Rehabilitació d’Ortogeriatria (30 llits)
  • Unitat de Neurorehabilitació (30 llits)
  • Unitat de Cures Pal·liatives (30 llits)
  • Unitat de Respiratoris Crònics (30 llits)

Així mateix, l’edifici albergarà un hospital de dia; la Unitat de Demència amb Trastorn de Conducta, per a pacients amb demència associada a patologies com el Parkinson o la malaltia de Huntington que necessitin estar ingressats per controlar la malaltia; la Fundació Banc de Sang i Teixits; un espai destinat a les associacions i altres serveis.

Edifici B: 242 llits

Pel que fa a l’edifici B, de nova construcció, tendrà una superfície de 35.000 m2 i un cost estimat de 55 milions d’euros, i albergarà un centre de cures especials d’estada llarga per a pacients crònics i gran dependència que necessitin estar ingressats per rebre cures complexes continuades que no es poden proporcionar a domicili.

Disposarà de 242 llits amb dimensions i comoditats adequades per als pacients i familiars, d’acord amb l’estada mitjana, que oscil·la entre dos i tres mesos. Les unitats d’hospitalització seran d’habitacions dobles amb ús individual i bany adaptat i a cadascuna hi haurà una sala comuna per a pacients i familiars. També hi haurà una unitat d’estimulació cognitiva; una àrea ambulatòria amb consultes externes per a valoració integral, tractament i cures; un espai de rehabilitació i un hospital de dia avaluador i terapèutic per a pacients amb problemes de mobilitat i/o autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar d’una atenció ambulatòria que doni prioritat a la recuperació funcional.

A més dels recursos destinats a atendre les necessitats dels pacients crònics, el projecte inclou dins l’edifici B un centre de salut, que atendrà una població estimada de vint mil persones, i el Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP), que prestarà assistència a cent vint mil persones.

El centre de salut disposarà, entre d’altres, de 14 consultes de medicina familiar i comunitària, 12 consultes d’infermeria familiar i comunitària, 3 consultes de pediatria, 3 consultes d’infermeria pediàtrica, una sala de cirurgia menor i una unitat d’atenció a la dona.

Al costat d’aquest nou edifici, que disposarà de dues plantes subterrànies d’aparcament gratuït amb unes 560 places, està previst un passadís de zona verda, d’uns 50 metres d’ample, que connectarà directament amb el bosc de Bellver des del carrer d’Andrea Doria.

La remodelació del recinte hospitalari de Son Dureta s’emmarca en el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat, que pretén millorar l’atenció de pacients crònics i gent gran en situació de dependència, col·lectius que augmenten com a conseqüència de l’envelliment de la població. Cal assenyalar que actualment el 15,3 % dels ciutadans tenen més de 65 anys i que l’any 2029 aquesta proporció s’incrementarà fins al 22 %.

[Font: Conselleria de Salut. 25/09/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*25/09/2018 diariodemallorca.es - Constituido el jurado que decidirá qué se hace en Son Dureta.
*25/09/2018 mallorcadiario.com - El jurado del proyecto del nuevo Son Dureta tiene un mes para elegir ganador.
*25/09/2018 diariodemallorca.es - Constituido el jurado que decidirá qué se hace en Son Dureta.

Notícies relacionades a Infosalut
*15/05/2019 - Robots teledirigits intervindran en la demolició de Son Dureta.

*07/05/2018 - S’autoritza la contractació de les obres d’enderrocament d’alguns edificis de l’antic Son Dureta.
*25/04/2018 - Licitació del concurs d'idees per seleccionar el projecte del nou Son Dureta
*03/04/2018 - Licitació del concurs d’idees per al nou Son Dureta.
*02/03/2018 - Acords del Consell de Govern de declaracions d’inversions d’interès autonòmic als hospitals de Balears.
*19/01/2018 - El nou Son Dureta comptarà amb un centre de salut i un passeig per accedir al bosc de Bellver.
*07/07/2017 - Incorporació de les propostes ciutadanes en el disseny del nou pla d'usos de Son Dureta.
*01/06/2017 - Procediment per contractar la redacció del projecte de demolició d'una part de Son Dureta.
*07/03/2017 - Es presenta el projecte de remodelació de Son Dureta.