Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera adapta el programa Alerta Escolar a l'era COVID

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, per mitjà de Cooreducasalut, ha impartit, en línia i adaptant-se a les condicions derivades de la pandèmia de la COVID-19, la formació integral del Programa Alerta Escolar a tots els centres educatius d'Eivissa i Formentera.

 

S'ha tractat d'un nou enfocament de formació per mitjà d'una jornada que ja es va fer l'any passat presencialment a la seu de la UIB i en la qual van participar més de 1.200 professors. Fins al curs 2018-19 aquesta formació s'impartia a demanda a cada centre educatiu segons sorgien els casos. Aquest any la novetat radica en la jornada s'ha fet per videoconferència, a més de que contempla un capítol específic de la COVID-19. Com ja va succeir l'any passat, la formació es va dur a terme de manera integral amb l'objectiu que el col·lectiu docent es trobi preparats davant alguna situació que requereixi atenció sanitària.

Actualment hi ha registrats 270 infants dins en el Programa Cooreducasalut, programa coordinat de les conselleries de Salut i Educació per a l'atenció a infants i joves amb patologies cròniques. Aquesta xifra ha anat augmentant en els últims anys gràcies als programes formatius, entre ells Alerta Escolar, que depenen de Cooreducasalut. En 2018 hi havia 29 nens, xifra que va augmentar als 60 en 2019 i que gairebé s'ha quintuplicat enguany.

Les sessions de formació s'han dut a terme en dos torns de matí, a les 8.30 h i a les 12 h, amb una durada de tres hores per sessió, els dies 2, 3, 4 i 7 de setembre.

L'equip d'infermers i infermeres de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera que han oferit la formació ha estat compost per Mónica Yern, coordinadora de Cooreducasalut; Gloria Pérez, coordinadora d'infermeria del Centre de Salut (CS) Sant Josep de sa Talaia ; Mónica Salines, infermera de pediatria i Nuria Alegre, infermera d'adults, ambdues del CS Santa Eulària donis Riu; José Ramón Cánovas i Jésica Morales, del CS Es Viver; Nieves Collantes, infermera de pediatria del CS Formentera; Marcos Navarro, infermer de pediatria del CS Vila; Almudena Campillo, Carmen Mendoza i Ana Muro, infermeres d'adults del CS Sant Antoni de Portmany; Paula Galán, del CS Sant Jordi de ses Salines ; Cati Escandell, coordinadora d'infermeria del CS Can Misses, i Nieves Guerrero, del mateix centre.

Aquest grup de professionals d'infermeria han apropat aquesta formació sanitària a tots els centres educatius i als 2.150 docents d'Eivissa i Formentera, que estaran al càrrec de 21.700 alumnes.

Així, els centres escolars d'Eivissa i Formentera —12 instituts (11 a Eivissa i un a Formentera), 38 centres d'educació primària (35 a Eivissa i 3 a Formentera), 5 centres concertats d'Eivissa, el Centre Integrat de Formació Professional de Ca Marines, el Centre d'Educació Especial d'Eivissa, els 3 centres privats d'Eivissa i totes les escoletes públiques i adscrites a Educació— obtindran una formació que, segons Mónica Yern, «pot arribar a salvar vides». Afegeix Yern que «amb el programa Alerta Escolar es pretén que els professors puguin actuar de manera eficaç en cas de trobar-se davant una emergència fins que el 061 arribi al centre. En definitiva, es pretén fer de les escoles un lloc segur».

Les jornades han format els docents en els temes següents: protocol de comunicació i atenció dels infants i joves amb problemes de salut crònics en els centres educatius; protocol d'actuació en lesions, ennuegament, epilèpsia, asma, al·lèrgia, diabetis; i reanimació cardiopulmonar (RCP).

Aquesta jornada ha estat coordinada conjuntament per la delegada territorial d'Educació, Marga Ferrer, i la coordinadora de Cooreducasalut en l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, la infermera Mónica Yern.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 04/09/2020]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19