Categoria: Farmacovigilància

Quart informe de farmacovigilància en relació amb les vacunes enfront de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat una nota informativa sobre el Quart informe de farmacovigilància en relació amb les vacunes enfront de la COVID-19.

Després de la revisió de les dades de seguretat disponibles, s'ha establert el següent:

  • Comirnaty (BioNtech/Pfizer): pot aparèixer una inflamació més extensa que la zona d'injecció en l'extremitat d'administració de la vacuna. Es troba en estudi la possible aparició d'inflamació en zones de la cara en les quals s'havien aplicat prèviament injeccions de farciment sota la pell (per exemple, d'àcid hialurònic).
  • Vaxzevria (AstraZeneca): no es considera que l'administració d'aquesta vacuna produeixi un augment del risc global d'esdeveniments trombóticos. No obstant això, molt rarament s'han presentat casos de trombosis de sins venosos cerebrals que poden acompanyar-se de nivells baixos de plaquetes, que actualment estan en recerca (consulti la informació actualitzada en aquest enllaç). A més, s'inclouran les reaccions al·lèrgiques de anafilaxia i hipersensibilitat com a reaccions adverses conegudes en la fitxa tècnica i el prospecte d'aquesta vacuna.
  • Es troba en estudi la potencial relació entre l'aparició de trombocitopenia immune i administració de les tres vacunes utilitzades fins al moment (Comirnaty, Vacuna de Moderna i Vaxzevria).
  • Fins al 21 de març de 2021, s'han administrat a Espanya 6.125.119 dosi de vacunes enfront de la COVID-19, havent-se rebut 11.182 notificacions d'esdeveniments adversos. Els esdeveniments més sovint notificats continuen sent els trastorns generals (febre, dolor en la zona de vacunació), del sistema nerviós central (cefalea, marejos) i del sistema musculo-esquelètic (miàlgia i artràlgia).

La AEMPS continuarà informant dels esdeveniments notificats i de qualsevol nova informació rellevant que pogués sorgir sobre la seguretat de les vacunes enfront de la COVID-19.

Es recorda la importància de notificar totes les sospites de reaccions adverses de medicaments d'ús humà al Centre Autonòmic de Farmacovigilència que correspongui o a través del formulari electrònic disponible en www.notificaRAM.es.

[Font: AEMPS. 09/04/2021

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Notícies relacionades