Categoria: Formació continuada

La Dra. Rosa Molina de l'Hospital de Manacor presenta una ponència al Fòrum d'Ètica i Deontologia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El passat 22 d'octubre de 2015 va tenir lloc la celebració del IV Fòrum d'Ètica i Deontologia, organitzat pel Col·legi de Metges de les Illes Balears. Aquest any el tema abordat va ser "La comunicació metge-pacient en situacions clíniques complexes".

L'Hospital de Manacor va tenir la seva representació en la Dra. Rosa Molina, cap del Servei de Psiquiatria, que va participar amb la ponència "Habilitats de comunicació en problemes de salut mental".

Per a tots els professionals sanitaris és important conèixer tècniques de comunicació en aquest tipus de situacions, donada la seva freqüència en la pràctica clínica, especialment si tenim en compte que una de cada quatre persones patirà una malaltia mental al llarg de la seva vida.

L'estigma, els prejudicis i les creences errònies que envolten les malalties mentals han constituït durant anys el principal obstacle per a la normalització d'aquest tipus de malalties que s'han trobat marginades fins i tot dins de la medicina, sota el temor de perillositat i agressivitat.

Els problemes de salut mental poden afectar els pensaments, les conductes o les emocions de les persones i provocar malestar o alterar el seu funcionament habitual familiar, social o d'altres àrees de la seva vida.

Durant el Fòrum es van abordar conceptes generals sobre la comunicació en l'entorn sanitari, però especialment es va proporcionar informació sobre tècniques específiques per millorar les habilitats de comunicació en el dia a dia de la pràctica mèdica assistencial i d'algunes situacions especials de difícil maneig com el pacient agitat o suïcida.

D'altra banda, per part de l'Hospital Son Llàtzer va participar el Dr. Javier Rubio, vicepresident de la Comissió Deontològica del COMIB i metge del Servei d'Urgències del citat hospital, que va abordar "La comunicació en els serveis d'urgències: estrès compartit", assenyalant les característiques pròpies dels serveis d'urgències com són l'elevada pressió assistencial, els incerts temps d'espera, la necessitat de prendre decisions ràpides, la freqüent tensió emocional, els recursos limitats, l'estacionalitat, les guàrdies, les expectatives, en ocasions poc realistes de pacients i familiars, la presència malalts crítics o la rotació del personal, fan que sorgeixin conflictes assistencials i ètics que siguin més comuns i rellevants que en altres àrees clíniques.

El president de la Comissió Deontològica del Col·legi de Metges de Biscaia i membre de la Comissió Deontològica de l'OMC, el Dr. Jacinto Bátiz, va abordar "Com donar bé les males notícies al final de la vida", assenyalant que la informació al pacient no és un acte burocràtic, sinó un acte clínic com es recull en l'article 16.1 del Codi de Deontologia Mèdica de 2011: "El metge informarà al pacient de forma comprensible, amb veracitat, ponderació i prudència. Quan la informació inclogui dades de gravetat o mal pronòstic s'esforçarà a transmetre amb delicadesa de manera que no perjudiqui al pacient". Les situacions de sofriment físic i emocional que es donen en els pacient en el final de la vida fan que s'hagi de cuidar al màxim aquesta delicadesa a la qual es refereix el codi en comunicar-nos amb el pacient i la seva família.

[Font: Hospital de Manacor. 23/10/2015]

[Foto: Hospital de Manacor]

Calendari de formació