Categoria: Institucions sanitàries

El Govern inverteix 10 milions en reformar i obrir a la ciutat de Palma el Parc Sanitari Bons Aires

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada per la consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha visitat avui les obres de reforma de l’Hospital Psiquiàtric, que passarà a rebre el nom de Parc Sanitari Bons Aires i es convertirà en un centre d’atenció obert a la ciutat, amb una inversió de 10 milions d’euros.

La reforma de l’Hospital Psiquiàtric ha suposat, fins ara, una inversió de 4 milions d’euros en la reforma integral dels edificis de les unitats de llarga estada (Alfàbia), mitjana estada (Lluerna), en l’adequació de les instal·lacions de climatització de l’edifici de la Unitat del Psicogeriàtric i en la rehabilitació de la façana, l’estructura i la coberta del club social.

La rehabilitació integral de l’edifici de la unitat de llarga estada (Alfàbia) millora els llocs de convivència dels pacients. A la planta baixa s’han reformat la sala d’estar, el menjador, les consultes, el pati, el templet i els jardins. L’escala i la barana per la qual s’accedeix a la primera planta s’han conservat i les 14 habitacions són d’ús individual amb bany. Pel que fa a la reforma de l’edifici Lluerna ha permès la creació de la Unitat de Patologia Dual. L’edifici de dues plantes té a la planta baixa un hospital de dia de 20 places i a la planta superior, 8 habitacions per a 15 places d’ingrés.

D’altra banda, les reformes també han millorat les instal·lacions i la climatització de la Unitat del Psicogeriàtric i la teulada, la coberta, la balustrada i la façana del club social, amb la qual cosa s’allarga la vida útil dels edificis.

Pel que fa a la segona part de la transformació del Parc Sanitari Bons Aires, actualment s'està revisant el projecte i la previsió és que durant el mes de setembre es licitaran les obres. Aquestes obres tenen una execució prevista de 18 mesos i comprendran la millora en instal·lacions, sanejaments, enderrocament de l’edifici de bugaderia, rehabilitació paisatgística i l’obertura del recinte a la ciutat de Palma per arribar al Parc de sa Riera.

Cal recordar, a més, que també està previst que el parc sanitari inclogui el nou Centre de Salut Bons Aires i un nou SUAP, que encara no han sortit a licitació.

Usos de les instal·lacions

Aquestes reformes s'emmarquen en el Pla Estratègic de Salut Mental de les Illes Balears (2016-2022). La reorganització dels espais i la creació d’altres de nous formen part del canvi de model en l’atenció als pacients de salut mental.

L’objectiu és que l’Hospital Psiquiàtric no es converteixi en un recurs residencial i es fomenta que les persones estiguin, en la mesura que sigui possible, a recursos de la comunitat. D’aquesta manera, l’ús de la unitat de llarga estada (Alfàbia) està destinat a pacients amb trastorn mental greu que requereixen ingressos més perllongats. Fins ara, la unitat albergava 24 usuaris en espais clarament deficitaris. A partir del mes de setembre aquesta unitat acollirà 14 pacients en espais moderns de teràpia, convivència i habitacions individuals amb bany propi, gràcies a la reforma integral d’aquest espai.

L'edifici Lluerna començarà l’activitat el novembre de 2021 i serà la nova Unitat de Patologia Dual per a pacients amb un trastorn mental associat a una conducta addictiva. Els pacients rebran una atenció integral i coordinada amb els recursos de salut mental, la xarxa d'atenció a les drogodependències, l’atenció primària i els serveis socials.

De les 15 places d’ingrés, se’n reservaran 4 per a pacients procedents d’Eivissa i Formentera i 2 per a pacients provinents de Menorca. A més, a la planta baixa tendrà un hospital de dia per a l’atenció a la patologia dual amb 20 places.

Pel que fa als ingressos, la unitat de llarga estada (Alfàbia) té 14 places d’ingrés amb estades superiors als 6 mesos; la unitat de mitjana estada (Galatzó) disposa de 24 places d’ingrés, amb una estada de 2 mesos a 3 anys; el Psicogeriàtric té a hores d’ara 30 persones en règim d’ingrés de les 60 places de què disposa, i la Unitat de Subaguts té en aquests moments 24 places d’ingrés i els pacients hi poden estar entre 1 i 2 mesos. Finalment, a la Unitat de Problemes Relacionats amb l’Alcohol (UPRA) els pacients reben tractament durant 12 dies en règim d’ingrés i disposa de 12 places en total.

[Font: Presidència del Govern de les Illes Balears. 16/08/2021]

[Foto: Presidència del Govern de les Illes Balears]