Categoria: Institucions sanitàries

La consellera de Salut participa en les jornades entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats per redefinir el model d’atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha participat en les jornades sobre el canvi de model d’atenció primària entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. Durant la trobada, que ha tengut lloc a Gran Canària, el Ministeri i les comunitats autònomes s’han compromès a aprovar un Pla d’Acció consensuat abans que acabi 2021.

El Ministeri i les comunitats reconeixen que l’atenció primària a Espanya continua sent una de les «senyes d’identitat del Sistema Nacional de Salut» i un pilar fonamental per aconseguir el dret a la protecció de la salut de la població, així com per garantir una «atenció propera, equitativa i cohesionada en tot el territori nacional».

Així mateix, destaquen el paper fonamental que ha tengut l’atenció primària en la gestió de la pandèmia de COVID-19, durant la qual els seus professionals han assumit el diagnòstic i tractament de casos lleus, han participat en estudis de seroprevalença, han treballat en el control i seguiment de contactes i han estat fonamentals en la campanya de vacunació. Tot això, alhora, que han creat circuits separats per atendre usuaris de manera presencial en condicions segures i han dissenyat nous canals de comunicació telemàtica.

Segons el Ministeri i les comunitats, els professionals sanitaris, les societats científiques i la ciutadania mateixa «coincideixen en la necessitat de revisar el model actual d’atenció primària» tenint en compte l’experiència acumulada en les dues darreres dècades i, singularment, l’experiència viscuda durant la pandèmia provocada per la COVID-19.

L’objectiu és que l’atenció primària doni les millors respostes als problemes de salut presents i emergents, millori l’experiència individual d’atenció, garanteixi l’equitat en l’atenció a grups d’alta necessitat, contribueixi a prevenir la malaltia, millori l’eficiència del Sistema Nacional de Salut i reforci la cultura de la cura, amb un paper protagonista de la infermeria.

Alguns dels reptes als quals estarà orientat el pla d’acció són la necessitat d’un abordatge integral dels problemes de salut més freqüents i la pràctica clínica centrada en la persona i la comunitat donant importància als determinants socials de la salut.

També en són reptes millorar la capacitat de resolució diagnòstica, impulsar els sistemes d’informació i la digitalització, afavorir el creixement professional i consolidar una política pressupostària i de recursos humans que garanteixi l’efectivitat i la qualitat de l’atenció primària.

Podeu llegir la nota de premsa sobre la declaració institucional conjunta del Ministeri i les Comunitats Autònomes en aquest enllaç.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 01/10/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]