Categoria: Institucions sanitàries

El Senat aprova la reforma de la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Senat ha aprovat la reforma de la Llei 14/2011, de l'1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, que seguirà la seva tramitació parlamentària en el Congrés dels Diputats per a la seva aprovació definitiva, a causa de la incorporació d'una esmena en el Senat.

Aquesta reforma suposa un gran avenç en el sistema de ciència i innovació espanyol, però el Ministeri de Ciència i Innovació qualifica d'error l'esmena incorporada i demana als partits que l'han recolzat que reflexionin de cara a la seva validació o no en el Congrés. L'esmena permet la temporalitat dels contractes d'investigació lligats a fons europeus competitius.

La nova norma atorga més recursos, drets, oportunitats i estabilitat al personal del sistema públic de ciència i innovació, especialment als joves.

Així mateix, la norma garanteix un finançament públic de l'R+D estable i creixent, amb l'objectiu que arribi a l'1,25% del PIB el 2030 -el 3% si contam la inversió privada-, de conformitat amb el Pacte de la Ciència i la Innovació.

Millora de la carrera científica i tècnica en l'àmbit de l'R+D+I 

Entre eles mesures per a millorar la carrera científica i tècnica en l'àmbit de l'R+D+I, el text recull una nova modalitat de contracte indefinit vinculada al desenvolupament d'activitats cientifico-tècniques per a personal d'investigació de tota mena, en el marc de línies d'investigació definides i amb contractes d'R+D+I.

Aquesta contractació indefinida, l'aplicació de la qual va avançar-se mitjançant un Reial decret llei, recull les singularitats del sistema d'R+D+I i no es troba lligada als límits de l'oferta d'ocupació pública ni a les taxes de reposició.

En aquest sentit, el text estableix un nou itinerari postdoctoral que cerca reduir l'edat d'entrada al sistema i permetre la incorporació estable al mateix.

Concretament, la norma dissenya un nou contracte de fins a sis anys, amb una avaluació intermèdia que comporta promoció i una avaluació final, que permet obtenir el nou certificat R3.

Aquest certificat facilitarà consolidar una plaça permanent perquè s'eximeix de part de les proves d'accés, i perquè se'n reserva un mínim del 25% en les places en els organismes públics d'investigació i del 15% a universitats.

El projecte de llei també garanteix nous drets laborals als joves investigadors i investigadores del nostre país com una indemnització per finalització dels contractes predoctorals i postdoctorals.

Mesures per a estimular l'atracció de talent i la mobilitat professional

La norma també recull mesures per a estimular l'atracció de talent a Espanya i la mobilitat del personal d'investigació, amb facilitats per a la contractació de personal estranger i la possibilitat de la doble adscripció en el nostre país i fora d'ell.

A més, els quinquennis del personal d'investigació dels Organismes Públics d'Investigació (OPIS) avaluaran i reconeixeran, per primer cop, tots els mèrits d'investigació realitzats anteriorment en el sector públic i a qualsevol universitat, sigui a Espanya o a l'estranger. 

D'altra banda, la norma redefineix el contracte de l'investigador distingit per tal d'atreure personal científic de prestigi a Espanya.

Per a més informació sobre la nova llei, consulta aquest enllaç a la nota de premsa del Ministeri de Ciència i Innovació.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 20/07/2022]

[Foto: Universidade Federal do Ceará / Laboratório NB3 - NPDM / CC BY-NC-ND 2.0]