Categoria: Institucions sanitàries

Autoritzada la contractació de la concessió d'obres dels nous centres de salut de Pollença, Son Ferriol i Bons Aires

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El valor estimat del contracte és de 72.058.838 € durant un període de vuit anys. La concessionària prestarà serveis de neteja, de gestió interna de residus, de seguretat i de gestió del manteniment.

El Consell de Govern ha autoritzat el director general del Servei de Salut de les Illes Balears a contractar la concessió d’obres per a la construcció, la conservació i l’explotació dels centres de salut de Pollença i de Son Ferriol i del centre de salut i del Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) de Bons Aires per un valor màxim de 72.058.838,28 € durant vuit anys.

A més de la construcció i el finançament de les obres, l’empresa concessionària prestarà durant un període de vuit anys els serveis de neteja d’instal·lacions i espais (també desinsectació, desratització i desinfecció), la gestió interna de residus, el servei de seguretat i el de gestió integral del manteniment dels edificis.

Centre de Salut i SUAP Bons Aires

El projecte del nou Centre de Salut Bons Aires donarà cobertura a una població de 132.895 habitants i ocuparà una superfície de 8.201 m². Consistirà en la construcció de la nova planta del Centre de Salut (7.302 m²), la del Servei d’Urgències d’Atenció Primària (899 m²) i una zona destinada a taller de jardineria.

El Centre de Salut i SUAP Bons Aires tindrà 75 consultes: 30 de medicina, 25 d’infermeria, 8 de pediatria, 6 d’infermeria pediàtrica i 6 polivalents. A més, l’edifici tindrà una sala de cures, quatre sales d’extraccions, una unitat obstètrica i una unitat de salut bucodental. El recinte disposarà també de 33 places d’aparcament.

El Centre de Salut Bons Aires substituirà l’actual Centre de Salut s’Escorxador i estarà situat prop d’aquest, a 500 m, amb entrada pel carrer de Prat de la Riba (una travessia del carrer del General Riera). També substituirà provisionalment el Centre de Salut Camp Redó mentre es fa la reforma integral prevista per a aquest centre.

Centre de Salut Son Ferriol 

Aquest centre situat a Son Ferriol servirà a una població de 13.975 usuaris. El nou Centre de Salut tindrà trenta consultes i doblarà l’espai del centre sanitari actual. Suposarà una notable millora de les instal·lacions, que han quedat petites i obsoletes. El nou centre tindrà una superfície construïda de 2.303 m², disposarà d’un espai per a consultes de 900 m², amb dotze consultes de medicina de família, dotze d’infermeria, tres de pediatria, dues d’infermeria pediàtrica i una consulta polivalent. També hi haurà una unitat d’obstetrícia, un servei de rehabilitació amb fisioterapeuta, sala de cures i sala de cirurgia menor.

Centre de Salut Pollença

El nou edifici suposarà una notable millora de les instal·lacions actuals. La construcció d’aquest centre disposarà d’una superfície de 2.020 m² i servirà a 16.059 usuaris. Tindrà sis consultes de medicina de família, set d’infermeria, una de pediatria, una d’infermeria pediàtrica, i dues consultes polivalents. A més, aquest centre funcionarà com a PAC i disposarà de nous serveis de salut, com una unitat d’obstetrícia, una unitat bucodental i una àrea de rehabilitació fisioterapèutica.

El Govern de les Illes Balears ha desenvolupat el Pla d’Infraestructures Sanitàries, que aposta per millorar i modernitzar la xarxa sanitària pública i que també pretén cobrir les necessitats d’atenció primària sanitària de les zones afectades per la posada en servei d’aquests nous centres de salut.

L’objectiu principal és donar cobertura sanitària d’atenció primària a les zones previstes per a les obres i als llocs on hi ha demandes veïnals a conseqüència de l’augment de la població, que s’assolirà obrint aquests centres sanitaris; per tant, s’ampliarà també el catàleg dels serveis sanitaris que es prestaven en els antics centres d’atenció primària d’aquestes zones de Mallorca i s’hi incorporaran noves prestacions i serveis que també demanen els ciutadans.

En l’àmbit de l’atenció primària, el Pla preveu construir, entre d’altres, tres centres, concretament el Centre de Salut Pollença, el Centre de Salut Son Ferriol (Palma) i el Centre de Salut i SUAP Bons Aires (Palma), amb l’objectiu de substituir les infraestructures que actualment estan en ús, però que tenen deficiències estructurals que no es poden solucionar per mitjà d’obres d’ampliació i reforma. El Pla també augmenta l’oferta assistencial amb la dotació de nou serveis a zones amb un creixement demogràfic fort al llarg dels darrers anys.

Així mateix, es volen construir, mantenir i explotar els centres de salut esmentats per dotar els ciutadans de les Illes Balears d’unes infraestructures sanitàries noves i adequades per a la prestació dels serveis sanitaris. L’empresa concessionària haurà d’assumir la construcció i el finançament de les obres i la prestació dels serveis no clínics per al bon manteniment, la conservació i l’explotació dels centres.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/08/2022

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]