Categoria: Institucions sanitàries

GSAIB presenta el model de gestió pública de transport sanitari en el Congrés Nacional per a Tècnics d’Emergències Sanitàries

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears (GSAIB) va inaugurar el congrés celebrat a La Rioja, convidada per la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES).

El director de l’Àrea Operativa de l’empresa pública GSAIB va parlar, en la seva ponència, sobre el procés d’internalització del transport sanitari i dels tècnics en emergències sanitàries a les Illes Balears.

GSAIB internalitzà el servei de transport sanitari urgent que presta amb SAMU 061 l’any 2018, integrant en l’empresa pública tota la flota d’ambulàncies de suport vital avançat (SVA), suport vital bàsic (SVB), equips electromèdics, així com 300 professionals tècnics en emergències sanitàries i gestors telefònics d’emergències que desenvolupen l’activitat del Centre Coordinador d’Urgències 061. Les Illes Balears es van convertir així en la primera comunitat autònoma d’Espanya que va fer un canvi de model d’un servei anteriorment externalitzat per mitjà de concursos públics amb empreses del sector, a un model de gestió pública integrat en el Servei de Salut de les Illes Balears.

GSAIB també va assumir, a l’abril d’enguany, la gestió directa del transport sanitari no urgent (ambulàncies públiques per a trasllats de pacients a serveis de rehabilitació, diàlisi, tractaments oncològics, etc.), amb una flota de 118 vehicles, un centre de gestió i coordinació i un total de més de 250 professionals.

Aquest canvi de paradigma ha despertat l’interès d’altres comunitats autònomes pels seus bons resultats en l’assistència extrahospitalària d’urgències i emergències. La Rioja ja ha fet recentment el canvi de model de gestió pública d’un servei públic essencial, mentre que altres autonomies estan analitzant la possibilitat de copiar el model del Servei de Salut de les Illes Balears.

Avui dia, les Illes Balears compten amb un model de transport sanitari que és referent a nivell nacional, amb una flota de 190 vehicles i una plantilla de 700 professionals.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 28/09/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]