Categoria: Institucions sanitàries

S’inicia el funcionament en proves de la instal·lació de plaques solars en l’aparcament de l’Hospital de Manacor

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

És el segon hospital de les Illes que tindrà el seu aparcament completament cobert de plaques solars, que generaran 770 kW de potència renovable, produiran 1.029 MWh d’electricitat a l’any i reduiran l’emissió de 790.601 kg de CO₂ anuals.

La instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital de Manacor permetrà que l’Hospital utilitzi energia neta per al seu funcionament.

La instal·lació realitzada té 770 kW de potència renovable que produirà 1.029 MWh d’electricitat a l’any, permetrà la reducció de les emissions de 790.601 kg de CO₂ anuals i un estalvi net en la factura de la llum de l’hospital de 146.195 euros a l’any.

Cal assenyalar que, amb aquesta instal·lació, la factura elèctrica de la CAIB s’abaratirà en 221.813 euros, però l’Institut Balear de l’Energia (IBE) en rebrà 75.618 cada any, ja que roman com a titular de la instal·lació i facturarà a preu de cost l’electricitat a l’IB-Salut. L’IBE reinvertirà aquest retorn econòmic en noves instal·lacions.

Aquest projecte, que ha incorporat cinc punts de càrrega doble per a vehicles elèctrics, s’ha realitzat sobre els 5.436 m² d’aparcament de l’hospital, en compliment de la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que estableix que s’han de cobrir amb plaques solars els aparcaments de més de 1.000 m² per a l’any 2025. En aquesta instal·lació s’han incorporat, per primera vegada a la CAIB, panells bifacials que es caracteritzen per captar la llum solar pels dos costats, de manera que aprofiten no només la insolació directa, sinó també el reflex d’aquesta sobre el sòl i així augmentar la producció del panell.

El projecte havia sortit a licitació per un pressupost d’1.231.784,77 euros més IVA i l'IBE el va adjudicar per un import de 997.203,72 euros a Ferrovial Construcción, SA. Aquesta empresa va obtenir la puntuació més gran en les ofertes econòmiques, socials i tècniques, per davant dels deu licitadors que s’hi havien presentat.

L’Hospital de Manacor és el segon hospital de les Illes que tindrà l’aparcament completament cobert de plaques solars, després de l’Hospital Mateu Orfila de Maó. La Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic té previst realitzar accions similars en els hospitals d’Inca i Son Llàtzer.

[Font: Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica. 20/05/2023]

[Foto: Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica]