Categoria: Institucions sanitàries

Salut rep 12,8 milions d'euros de fons finalistes per al pla de millora d'infraestructures i equipament d'atenció primària

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es destinarà un 75% a infraestructures i un 25% a equipament sanitari. Finançaran la construcció del nou CS Son Ferriol, actualment en fase de licitació d’obra.

El Consell de Govern ha autoritzat la transferència de fons finalistes per part del Ministeri de Sanitat per un valor de 12.846.426 euros per desenvolupar el Pla d’Acció d’Atenció Primària i Comunitària 2022-2023, que integra el Pla de Millora d’Infraestructures d’Atenció Primària (MINAP) i el Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària (MEAPiC), i que es destinarà a millorar les infraestructures dels centres d’atenció primària i a ampliar-ne i renovar-ne l’equipament clínic.

La transferència del Ministeri de Sanitat, destinada a fons finalistes per a les Illes Balears, es dedicarà en un 75% (9,6 milions d’euros) a infraestructures (construcció o reforma de nous centres de salut o unitats bàsiques i serveis d’urgències d’atenció primària) i en un 25% (3,2 milions d’euros) a equipament sanitari.

Entre les noves infraestructures que es duran a terme s’hi troben:

 • Nou Centre de Salut Son Ferriol, actualment en fase de licitació de la demolició i posterior construcció, per un valor de 6.353.652,62 euros. El nou edifici suposarà una notable millora de les instal·lacions actuals (construïdes l’any 1984) per als 14.523 usuaris que té. El nou centre sanitari tindrà 30 consultes i doblarà l’espai de l’actual.
 • Nova Unitat Bàsica de Salut Puig d’en Valls, que donarà servei a l’increment de població que hi ha hagut en aquesta àrea sanitària, amb una inversió d’1.005.770 euros.
 • Reforma del Centre de Salut Sant Antoni de Portmany, per tal d’eliminar les filtracions d’aigües, amb una inversió de 200.000 euros.
 • Creació d’un nou servei d’urgències d’atenció primària (SUAP) a Verge del Toro, amb una inversió de 879.327 euros, per tal d’oferir a la població unes instal·lacions més adequades per tractar les urgències. A més, disposarà d’accés a les proves de radiologia simple en el mateix Hospital Verge del Toro, la qual cosa augmentarà la capacitat de resolució dels professionals.
 • Reforma dels serveis de climatització dels centres sanitaris de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera i del Centre de Salut Es Banyer, per tal de millorar el confort i l’eficiència energètica, amb una inversió de 900.000 euros.

Els 3,2 milions d’euros destinats a equipament sanitari finançaran, entre d’altres:

 • Ecògrafs (15): dispositius utilitzats per produir la imatge d’ultrasò i fer ecografies cardíaques.
 • Refractòmetres (35): serveixen per dur a terme cribratges d’agudesa visual i d’ambliopia, principalment en els infants, així com per revisar l’agudesa visual en els infants sans.
 • Dermatoscopis (61): equip de diagnòstic que, mitjançant una lent d’augment d’alta qualitat, permet l’examen detallat de l’estructura de la pell mitjançant fotografies d’alta resolució. Amb el dermatoscopi, les lesions cutànies s’avaluen en funció de la forma, l’aspecte, el color i la pigmentació que tenen. Se’n dispensarà un maletí per a cada centre de salut.
 • Espiròmetres (75): instruments que s’utilitzen per determinar els volums i les capacitats del pulmó. Serveixen per diagnosticar algunes malalties pulmonars com l’asma, la bronquitis o l’emfisema pulmonar.
 • Electrocardiògrafs (60): permeten la vigilància i el registre d’esdeveniments cardíacs. Són utilitzats per a domicilis i, sobretot, als punts d’atenció continuada (PAC). S’inclouen en la xarxa RADELEC, la qual cosa permet que puguin ser vists arreu de la xarxa sanitària pública de les Illes Balears.
 • Holters MAPA (60): usats per diagnosticar la hipertensió. Mesuren la pressió arterial de forma sostinguda durant un període de 24 hores.
 • Retinògrafs (2): la retinografia és una tècnica que s’utilitza per obtenir fotos en calor de la retina.
 • Llums d’exploració (24).
 • Desfibriladors (122).
 • Monitors de constants vitals (59): aquests aparells són necessaris a les sales d’urgències. Permeten controlar la temperatura, la pressió arterial i la saturació d’oxigen en sang.

 [Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/05/2023]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*22/05/2023 noticiasmallorca.es - Salud recibe 12,8 millones € de fondos para el plan de mejora de infraestructuras y equipamiento de atención primaria.
*22/05/2023 periodicodeibiza.es - Baleares recibe 12,8 millones de euros para el plan de mejora de infraestructuras de Atención Primaria.