Categoria: Institucions sanitàries

Reacreditació de l'IdISBa com a centre d'excel·lència investigadora

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) va obtenir el gener la renovació d'acreditació com a institut d'investigació sanitària (IIS), un reconeixement que concedeix l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) als centres d'excel·lència investigadora del Sistema Nacional de Salut.

La presidenta del Govern, Margalida Prohens, va celebrar la reacreditació de l'IdISBa i va assegurar que «es reconeix la capacitat i l'excel·lència en la recerca i el talent dels investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària, i se situa el conjunt de les Illes Balears en el mapa de la recerca i el desenvolupament de coneixement en l'àmbit biosanitari, a l'empara de l'Institut Carlos III, un referent nacional i internacional en la recerca biomèdica».

Prohens va agrair la tasca als investigadors, «perquè l'excel·lència i la captació de talent en aquest camp permet somiar a continuar creixent i aspirar a ser un referent en el camp de la recerca i la innovació, de la mateixa manera que feim feina des d'altres departaments», ha afirmat.

Per la seva part, la directora científica de l'IdISBa, Antònia Barceló, va destacar que «la reacreditació ha estat una línia estratègica per a la qual el meu antecessor en la direcció científica, el doctor Miquel Fiol i el seu equip, han treballat intensament els darrers anys i que assegura el futur de l'Institut, així com la seva excel·lència i consolidació».

Amb aquest reconeixement, l'IdISBa aconsegueix renovar altres cinc anys la seva inclusió en l'elit dels centres de recerca biosanitària d'Espanya. Això permetrà a l'Institut continuar accedint a diferents programes de recerca per assolir més finançament, desenvolupar nous projectes i garantir la millora dels recursos tècnics i humans.

La primera acreditació de l'IdISBa es va obtenir el gener de 2019. Transcorregut el període d'aquesta acreditació, es va sol·licitar la seva renovació. Un grup d'auditors de l'ISCIII va fer la visita d'anàlisi els dies 23, 24 i 25 octubre de 2023. Finalment, aquest 18 de gener la Comissió d'Avaluació va adoptar l'acord d'emissió de l'informe favorable per a la reacreditació de l'IdISBa i es va notificar a l'Institut el dia 30 de gener de 2024.

Reacreditació com a centre d'excel·lència investigadora

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) assenyala en el seu informe favorable que l'IdISBa presenta una activitat de millora progressiva i contrastada des de la seva acreditació inicial. Precisament, la presidenta ha destacat aquesta millora en l'activitat, la capacitat de continuar atraient talent investigador a les Illes, la qualitat evident de la producció científica, i la seva contribució i col·laboració en l'àmbit de l'atenció primària.

Així mateix, l'informe esmentat assenyala que l'Institut ha acreditat capacitats creixents en l'atracció i la retenció de talent investigador, així com un sòlid rendiment científic i de captació de finançament per a la recerca, circumstància que reflecteix l'efecte d'una consolidació efectiva en els processos de governança.

Finalment, ressalta la qualitat evident de la producció científica desenvolupada per l'Institut a les Illes Balears en els seus més de 6.172 m² destinats a l'activitat de recerca i de gestió, distribuïts entre totes les diferents entitats que el conformen.

Una xarxa de 35 instituts de recerca sanitària

Actualment, la xarxa d'instituts de recerca sanitària acreditats en l'àmbit estatal està integrada per 35 centres dedicats a la recerca bàsica i aplicada, constituïts pels hospitals del Sistema Nacional de Salut, les universitats, els organismes públics de recerca i altres centres, amb la finalitat de crear instituts de recerca multidisciplinaris.

L'ISCIII publica convocatòries de concurrència competitiva a les quals només es poden presentar els instituts acreditats, per tant, aquest reconeixement atorga major visibilitat i competitivitat a l'IdISBa.

Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa)

L'IdISBa es va constituir formalment el 23 de desembre de 2013 i disposa de més de 800 investigadors i investigadores. Està integrat per la Conselleria de Salud, l'Hospital Universitari Son Espases, Gerència d'Atenció Primària de Mallorca, el IUNICS de la Universitat de les Illes Balears (UIB), l'Hospital Universitari Son Llàtzer i la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.

«La reacreditació com a institut de recerca sanitària és un segell d'excel·lència que permet als instituts ser més reconeguts i optar a captar més recursos, beques, ajudes, projectes... i obre la porta al fet que investigadors de fora vulguin venir o que els d'aquí vulguin continuar la seva carrera investigadora a les Illes Balears», assenyala la doctora Antònia Barceló, directora científica de l'Institut.

[Font: Conselleria de Presidència. 02/02/2024]

[Foto: Govern de les Illes Balears]