Categoria: Institucions sanitàries

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera adquireix 150 equips tecnològics per atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Entre els aparells adquirits hi ha 25 monitors multiparamètrics, 11 desfibril·ladors, 24 llums d'exploració i dos retinògrafs. La inversió ha estat de 413.359,69 € dins del Pla MINAP finançat pel Ministeri de Sanitat.

Entre els aparells adquirits per a la millora de la dotació tecnològica es troben vint-i-cinc monitors multiparamètrics, una bomba de calor, trenta-dues lliteres, vint-i-quatre llums d'exploració, set bicicletes estàtiques, onze desfibril·ladors, quatre equips de teràpia combinada, nou llums d'infrarojos, quatre autoclaus, dos retinògrafs, tres microones de teràpia de calor i vint-i-cinc bàscules digitals amb tallímetre.

Destaca l'adquisició dels dos nous retinògrafs. Amb ells, els centres de salut amb més població, com són els de Vila, Sant Antoni de Portmany, Santa Eulària des Riu Es Viver i Formentera, comptaran amb aquesta tecnologia.

La retinografia és una tècnica que s'utilitza per obtenir fotos en color de la retina. La retinopatia diabètica és una complicació vascular altament específica de la diabetis tipus 1 i tipus 2, amb una prevalença fortament relacionada tant amb la durada de la diabetis com amb el nivell de control glucèmic.

Els retinògrafs en centres de salut ajuden en la prevenció, ja que fan un cribratge dels pacients amb sospita i així reduir les derivacions al Servei d'Oftalmologia. La imatge del retinògraf que fa el tècnic s'envia a l'oftalmòleg de l'hospital que en fa la revisió.

Una altra adquisició destacada són els nous desfibril·ladors, que suposen un gran avenç tècnic, ja permeten monitorar el pacient i, al mateix temps, possibiliten fer una desfibril·lació d'emergència. Disposen de mode manual i automàtic i, per això, milloren la capacitat de resolució davant d'un pacient crític en un centre de salut.

Per a les consultes de salut bucodental han anat les noves autoclaus, recipients que permeten esterilitzar de manera ràpida i efectiva, amb vapor, instruments del servei d'odontologia en el mateix centre de salut.

Les principals novetats que hi ha per al Servei de Fisioteràpia d'Atenció Primària són, a més de set bicicletes estàtiques, quatre equips de teràpia combinada.

Els equips de teràpia combinada es fan servir en fisioteràpia per al tractament del dolor musculoesquelètic crònic. Els equips adquirits no combinen només l'ultrasò amb l'electroestimulació, sinó que inclouen un mòdul d'electroteràpia per elèctrodes de buit que milloren la circulació i estimulen la producció d'elastina.

Les consultes derivades des d'atenció primària als especialistes hospitalaris es redueixen un 4,5%

Durant el mes de gener, s'han atès a l'Hospital Can Misses 13.904 consultes, per les 13.736 consultes amb l'especialista del gener del 2023, és a dir, hi ha hagut un increment de l'1,22%.

Del total de consultes amb els especialistes, un 59,19% han estat procedents d'atenció primària, un 4,5% menys que en el mateix període de l'any anterior, que va suposar el 61,97%, fet que suposa un augment de la capacitat de resolució d'Atenció Primària.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 26/02/2024]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]