Categories: Institucions sanitàries, Qualitat

L’Hospital Mateu Orfila estrena el nou gabinet per a cirurgies ambulatòries

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest dimecres, dia 17, entra en funcionament el nou gabinet de cirurgia major ambulatòria (CMA) de l’Hospital Mateu Orfila, projecte que ha suposat una inversió de devers 535.000 € i que permet crear un espai específic per a les cirurgies sense ingrés, separat del bloc quirúrgic actual.

L’objectiu és alliberar ocupació de les sales d’operacions i poder així optimitzar-les per a intervencions de complexitat més gran.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, va visitar les instal·lacions acompanyada del director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i del gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià.

Amb accés directe des de la mateixa porta exterior que condueix al Servei de Diàlisi i Radioteràpia, el nou gabinet de CMA ocupa uns 130 m2distribuïts de la manera següent:

 • Vestíbul i sala d’espera per als pacients
 • Sala d’operacions
 • Bany quirúrgic
 • Sala de preparació dels pacients
 • Vestuari i bany per al personal mèdic
 • Vestuari i bany per a pacients
 • Sala d’estar per al personal mèdic
 • Magatzem

L’obra civil ha suposat una inversió de 255.042 €, mentre que l’equipament suma 279.810 € i inclou tot l’instrumental quirúrgic i monitoratge necessari perquè funcioni. El nou gabinet compta amb un equip format per un metge anestesista, tres infermeres, una auxiliar d’infermeria, un zelador i un auxiliar administratiu.

Amb aquest equipament, l’Hospital passa de 5 a 6 sales per a cirurgies: quatre sales d’operacions, 1 gabinet d’oftalmologia i 1 gabinet de CMA per a intervencions que no requereixen l’ingrés del pacient, ja que el malalt és operat i en poques hores rep l’alta a domicili. Durant l’any 2019, es varen fer 1.392 d’intervencions sense ingrés, el 26,34 % del total de l’activitat quirúrgica programada (5.284 operacions). Especialitats com ara oftalmologia duen a terme pràcticament totes les cirurgies de manera ambulatòria, així com també serveis com cirurgia plàstica i reparadora, cirurgia maxil·lofacial o la unitat del dolor.

La posada en funcionament d’aquest bloc de cirurgia ambulatòria s’afegeix a les inversions fetes, entre les quals destaquen els 1,3 milions d’euros destinats a la compra de nou equipament tecnològic o renovació d’equips a aquest Hospital i als centres de salut; les obres per a la posada en funcionament del nou servei de radioteràpia el desembre de 2017, amb un pressupost d’obra civil de prop d’1 milió d’euros; els 300.000 € de les obres de millora que es varen fer fa dos anys al Centre de Salut Verge del Toro, o els 210.000 € per a les millores a l’aparcament de l’Hospital. Avancen també les obres de recuperació de l’antic Hospital Verge del Toro per donar resposta a les necessitats assistencials dels pacients de Menorca amb alguna malaltia crònica i, després d’una primera fase de consolidació de l’estructura i rehabilitació de façanes, ja s’ha adjudicat la reforma interior d’aquest emblemàtic edifici per un import de 636.450 €. Així mateix, s’han destinat 36.772 € a adequar l’Hospital per poder acollir pacients COVID: per aïllar 6 boxes a les UCIS (16.865 €) i altres 7 a l’àrea d’urgències (19.907 €).

Des del punt de vista assistencial, l’Hospital ha ampliat la cartera de serveis amb:

 • Una nova consulta de salut sexual, que ofereix atenció integral a les dones que pateixen alguna malaltia crònica greu en què la prevalença de la disfunció sexual és molt alta i que, a la vegada, ofereix un nou servei denominat Punt Trans.
 • Un nou programa d’atenció integral als pacients afectats d’obesitat mòrbida, amb 4 persones que s’han sotmès a una cirurgia bariàtrica des del mes d’octubre passat.
 • La posada en funcionament d’una unitat de raquis, en col·laboració amb l'Hospital Universitari Son Espases, per atendre els pacients amb patologies de columna; entre febrer i març ja ha fet 38 consultes.

Aquesta unitat de raquis s’afegeix a la llista de consultes que atenen especialistes de  l'Hospital Son Espases que es desplacen periòdicament al Mateu Orfila com per exemple: cirurgia pediàtrica (que des de 2016 ha atès 725 consultes i ha fet 161 intervencions quirúrgiques) i cardiologia pediàtrica (amb un acumulat de 1.230 visites des del juny de 2013), la qual cosa evita trasllats als pacients a Menorca. En aquest sentit, la posada en funcionament del servei de radioteràpia el desembre de 2017 ha suposat una millora important per als menorquins, el qual suma 399 tractaments i més de 8.000 sessions en els dos primers anys de funcionament.

Trobada amb els professionals

D’altra banda, durant la visita a Menorca, la consellera de Salut i Consum i el director general del Servei de Salut també s’han reunit amb una representació de tot el col·lectiu de treballadors de l’Àrea de Salut. Patricia Gómez els ha agraït l’esforç i la feina feta durant aquesta crisi del coronavirus i ha volgut conèixer de primera mà com ha estat la seva experiència en el dia a dia d’aquesta crisi sanitària. La trobada ha tengut lloc a la sala d’actes i ha comptat amb la presència dels caps de servei, supervisores d’infermeria i coordinadors dels centres de salut d’atenció primària.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 15/06/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*15/06/2020 noticiasmallorca.es - El Hospital Mateu Orfila estrena el nuevo gabinete para cirugías ambulatorias.
*15/06/2020 menorca.info - El hospital Mateu Orfila estrena una nuevo quirófano para cirugías ambulatorias.
*15/06/2020 canal4diario.com - El Hospital Mateu Orfila se moderniza con una inversión de 535.000 euros.