Categoria: Qualitat

La Conselleria de Salut imparteix un taller a Menorca dins el Pla de Qualitat de l’Oci Nocturn balear

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut imparteix a Menorca un taller de formació adreçat als ajuntaments, el qual s'emmarca dins el Pla de Qualitat de l'Oci Nocturn de les Balears.

Representants de tots els ajuntaments menorquins han participat en el taller de formació en prevenció de riscos del lleure nocturn impulsat per la Plataforma per la Qualitat de l'Oci Nocturn de les Illes Balears. El taller, adreçat als tècnics i responsables dels serveis socials, policies locals, policies tutors i treballadors socials, neix amb l'objectiu de donar suport als ajuntaments a l'hora de dissenyar i planificar una oferta d'oci nocturn en el municipi i treballar de manera conjunta en la prevenció del consum d'alcohol i drogues entre els menors.

El taller —que imparteixen tècnics de diferents administracions: del Govern (PADIB, ISPIB, Direcció General de Seguretat), del Consell de Menorca, de l'Ajuntament de Ciutadella i de l'IREFREA— ha incidit en la importància de la prevenció com la millor manera d'abordar la problemàtica del consum d'alcohol i drogues entre els joves. El disseny i la posada en marxa d'estratègies preventives i normatives en les administracions locals i la implicació d'entitats i municipis s'erigeixen com un puntal bàsic per a la construcció d'una oferta d'oci nocturn balear de qualitat des de la perspectiva de la salut, la seguretat, la convivència, la qualitat i la imatge de les Illes.

Amb aquest objectiu es va crear l'any 2011 la Plataforma per a l'Oci Nocturn de Qualitat, liderada per la Direcció General de Salut Pública i Consum de la Conselleria de Salut, a través del PADIB. Aquesta plataforma està integrada per 34 representants d'administracions, cossos de seguretat, de la indústria hotelera i d'oci, així com per entitats socials i portaveus d'associacions. L'objectiu per construir una oferta de lleure nocturn de qualitat a les Balears se centra principalment a prevenir el consum d'alcohol entre els menors, per la qual cosa s'hauria de restringir l'accés dels menors d'edat a l'alcohol; controlar l'oferta il·legal de begudes; reduir el nombre de conductors sota la influència de l'alcohol o altres drogues, i millorar la imatge de les Illes com a destinació turística de primer ordre.

L'edat mitjana d'inici en el consum d'alcohol és de 14 anys

Segons les dades de la darrera enquesta escolar elaborada pel Pla Nacional Sobre Drogues (Estudes 2012-2013) entre la població escolaritzada d'entre 14 i 18 anys, la mitjana d'edat d'inici en el consum d'alcohol és de 13,9 anys. A més, d'acord amb aquesta enquesta, el 62 % dels joves ha fet botellón el darrer any, pràctica que augmenta amb l'edat: 4 de cada 10 joves de 14 anys ha fet botellón els darrers mesos, xifra que augmenta a 8 de cada deu si es parla de joves de 18 anys. El percentatge entre al·lots i al·lotes és semblant.

[Font: Conselleria de Salut. 26/11/2014]