Categoria: Qualitat

El SAMU 061 obté els millors percentatges de reanimació cardiopulmonar

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El SAMU 061 de les Illes Balears va obtenir l’any 2018 les dades més altes de reanimació cardiopulmonar d’entre tots els serveis de l’Estat que tenen registre. Els professionals del 061 varen aconseguir reanimar el 40 % de les parades cardiorespiratòries assistides, arribant a les urgències hospitalàries estabilitzades mentre, que la mitjana estatal va situar-se entre el 23-27 %.

Així ho va explicar el director mèdic del 061, Txema Álvarez, «aquestes dades reflecteixen la bona feina que s’ha fet quant al temps de resposta, però encara hi ha marge de millora pel que fa a la conscienciació de la població».

A les Balears ocorren cada any 54 casos per 100.000 habitants per parada cardiorespiratòria i, d’aquests, el 43 % aconsegueixen ser reanimats pel 061. Aquestes xifres són possibles gràcies a la ‘cadena de supervivència’ formada per cinc baules: la primera, l’alerta precoç del sistema; la segona, l’aplicació precoç de les tècniques de suport vital bàsic; tercera, la desfibril·lació precoç; quarta, el suport vital avançat precoç, i cinquena, les cures post-ressuscitació.

La importància del factor temps fa que l’adjectiu precoç sigui sempre present. Quan la reanimació cardiopulmonar s’aplica dins els 4 primers minuts i l’avançada dins els 8 primers minuts, la supervivència assoleix el 43 %, mentre que si l’RCP avançada es retarda fins als 16 minuts, l’índex de supervivència cau un 10 %.

El temps mitjà de resposta a aquestes illes, des que el 061 rep la trucada fins que arriba l’equip d’emergència, és de 8 minuts. La mitjana d’edat de pacients atesos se situa en els 60 anys, i els homes, en un 75 %, són els que representen una prevalença major a la mort sobtada.

Pel que fa al motiu de la trucada: en un 60 % dels casos va ser per inconsciència del pacient; en un 12 %, per dificultat respiratòria; un 12 %, per ofegament; un 10 %, per mal toràcic, i un 6 %, per trauma.

Del total de casos, el 50 % de les reanimacions cardiopulmonars es varen dur a terme al domicili i l’altre 50 % en un lloc públic.

D’aquestes dades es desprèn la importància de sensibilitzar la població en la necessitat d’aplicar les tècniques de reanimació cardiopulmonar a un pacient amb aturada cardiorespiratòria dins els primers 4 minuts. En aquest sentit, durant l’any 2018 es varen formar 250 policies i 300 professors en tècniques bàsiques d’RCP.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 18/09/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]