Categoria: Estudis i projectes

Selecció de variants de β-lactamasas AmpC i metalo-β-lactamasas que condueixen a la resistència ceftolozano/tazobactama i ceftazidima/avibactama durant el tractament d'infeccions per Pseudomonas aeruginosa MDR/XDR

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han participat en un estudi sobre la selecció de variants de β-lactamasas AmpC i metalo-β-lactamasas que condueixen a la resistència ceftolozano/tazobactama i ceftazidima/avibactama durant el tractament d'infeccions per Pseudomonas aeruginosa MDR/XDR. També hi han participat l'Instituto de Investigación Biomédica A Coruña (INIBIC), el Complexo Hospitalario Universitario A Coruña, el CIBER de Enfermedades Infecciosas CIBERINFEC, el Centro Singular de Investigación en Química Biolóxica e Materiais Moleculares (CIQUS) i la Universidade de Santiago de Compostela.

Pablo Arturo Fraile-Ribot i Antonio Oliver, microbiòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Selection of AmpC β-lactamase variants and metallo-β-lactamases leading to ceftolozane/tazobactam and ceftazidime/avibactam-resistance during treatment of MDR/XDR Pseudomonas aeruginosa infections" a la revista Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Les infeccions causades per P. aeruginosa resistent a ceftolozan/tazobactam i ceftazidima/avibactam són una preocupació emergent. L'objectiu és analitzar els mecanismes de resistència subjacents a ceftolozane/tazobactam i ceftazidima/avibactam en tots els aïllats de P. aeruginosa MDR/XDR recuperats durant un any (2020) de pacients amb una infecció documentada per P. aeruginosa.

Es van avaluar 15 aïllats que mostraven resistència a ceftolozan/tazobactam i ceftazidima/avibactam. Es van revisar les condicions clíniques, els cultius positius anteriors i els β-lactàmics rebuts en el mes anterior per a cada pacient. Les MIC es van determinar per microdilució en brou. Es van determinar els MLST i els mecanismes de resistència mitjançant WGS de lectura curta i llarga. L'impacte de les PDC en la resistència als β-lactàmics es va demostrar mitjançant la clonació en un derivat de PAO1 deficient en ampC (PAOΔC) i la construcció de models 3D. El suport genètic de les β-lactamases adquirides es va determinar in silico a partir de muntatges híbrids d'alta qualitat.

En la majoria dels casos, els aïllats es van recuperar després del tractament amb ceftolozan/tazobactam o ceftazidima/avibactam. Set aïllats de diferents ST devien la seva resistència als β-lactàmics a mutacions cromosòmiques i tots mostraven substitucions específiques en PDC: Phe121Leu i Gly222Ser, Pro154Leu, Ala201Thr, Gly214Arg, ΔGly203-Glu219 i Glu219Lys. En els altres vuit aïllats, el clon ST175 estava sobrerepresentat (6 aïllats) i s'associava amb IMP-28 i IMP-13, mentre que dos aïllats ST1284 produïen VIM-2. Els PDC clonats van conferir una major resistència a les cefalosporines. Els models 3D de PDC van revelar reordenaments que afectaven els residus implicats en la hidròlisi de les cefalosporines. Les carbapenemasses eren cromosòmiques (VIM-2) o plasmídiques (IMP-28, IMP-13), i estaven associades a integrons de classe 1 localitzats en mòduls de transposició tipus Tn402.

Les nostres troballes posen de manifest que els inhibidors de cefalosporines/ß-lactamasas són potencials selectors de ceps de P. aeruginosa MDR/XDR que produeixen variants de PDC o metalolactamasses.

Referència de l'article
Ruedas-López A, Alonso García I, Lasarte-Monterrubio C, Guijarro-Sánchez P, Gato E, Vázquez-Ucha JC, Vallejo JA, Fraile-Ribot PA, Fernández-Pérez B, Velasco D, Gutiérrez-Urbón JM, Oviaño M, Beceiro A, González-Bello C, Oliver A, Arca-Suárez J, Bou G. Selection of AmpC β-lactamase variants and metallo-β-lactamases leading to ceftolozane/tazobactam and ceftazidime/avibactam-resistance during treatment of MDR/XDR Pseudomonas aeruginosa infections. Antimicrob Agents Chemother. 2021 Dec 20. doi: 10.1128/AAC.02067-21. PubMed PMID: 34930034.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
 
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: HansN / Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus colonies / CC BY­ND 3.0]