Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El COPIB se suma a la campanya del Consell General de la Psicologia: "Tenemos que hablar de esto"

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell General de la Psicologia (COP) ha posat en marxa la campanya «Tenemos que hablar de esto», amb l'objectiu de cridar l'atenció i conscienciar sobre la necessitat que s'ofereixin recursos per abordar els problemes de salut mental amb urgència i que es garanteixi que les persones siguin ateses per professionals qualificats, amb competències i que els ofereixin garanties.

«Tenemos que hablar de esto» és una proposta que vol cridar a la reflexió sobre la falta de recursos públics per a l'atenció en salut mental al nostre país, ja que Espanya compta només amb cinc professionals de la psicologia per cada 100.000 habitants, enfront dels 18 de mitjana a la Unió Europea o els 26 als països de l'OCDE. No es disposa de psicòlegs i psicòlogues en escoles i instituts i gairebé no hi ha professionals per a garantir l'atenció i intervenció psicològica en els Serveis Socials.

La combinació d'aquesta manca de recursos, l'abús dels tractaments farmacològics, l'absència d'una llei de publicitat sanitària que reguli el sector i l'increment de la demanda d'atenció psicològica, particularment en aquests darrers anys, han fet que proliferin ofertes d'atenció i desenvolupament personal que prometen ajudar amb receptes màgiques, pseudoteràpies o solucions fàcils per als qui necessiten atenció psicològica o, senzillament, volen trobar-se millor.

Aquestes ofertes comporten un risc greu per a la salut, ja que es tracta de serveis realitzats per persones que no compten amb titulació, garanties, ni coneixement per realitzar intervencions relacionades amb el benestar i la salut psicològica i que són, principalment, «ajudòlegs» que, sota diferents etiquetes, ofereixen els seus serveis sense tenir les competències exigides per les autoritats sanitàries per atendre aquests problemes i situacions.

Accions que es duran a terme en el marc de la campanya

Entre juny i desembre, el COP publicarà diferents continguts audiovisuals a la seva pàgina web, a YouTube i a la resta de les seves xarxes socials. Seran converses obertes que abordaran temes d'interès com el benestar en el treball, els trastorns alimentaris, l'ansietat, la depressió o el benestar educatiu, entre diferents professionals de la psicologia, especialistes en cadascun d'aquests camps, i diferents rostres coneguts que s'aniran desvetllant en les pròximes setmanes i que han passat, i continuen passant, per la consulta del psicòleg i parlen sense manies de la importància d'una cura de la salut psicològica de qualitat, amb garanties i segura.

Els diferents materials de la campanya es varen començar a distribuir a través del web del COP a partir del 10 de maig. Les persones interessades poden trobar més informació a les xarxes socials del COP: Facebook, Twitter i Instagram.

[Font: COPIB. 29/05/2023]

[Foto: Henti Smith / Sometimes sadness catches me / CC BY-NC-ND 2.0]