Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Direcció General de Salut Pública i Consum ja ha posat en marxa devuit rutes saludables a les Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Consum ja ha posat en marxa devuit rutes saludables a les Balears, concretament aquestes: a Mallorca, Pollença, Coll d’en Rabassa, Platja de Palma, Son Ferriol, s’Escorxador, Santa Catalina, Son Serra-la Vileta, Pere Garau, Tramuntana (Esporles), Emili Darder, Son Rutlan, Son Gotleu, Escola Graduada i Valldargent; a Menorca, els centres de salut Verge del Toro, Dalt Sant Joan i Canal Salat, i a Eivissa, el Centre de Salut Vila. Les rutes que estan en projecte són: Felanitx, Sant Agustí, Arquitecte Bennàssar, sa Cabaneta, Montuïri, Manacor, Son Pisà i Camp Redó. S’han adherit en aquest projecte 26 centres de salut dels 57 existents a les Illes Balears.

Les rutes saludables tenen el punt de partida al costat dels centres de salut i estan dissenyades per facilitar al màxim als usuaris fer un recorregut que duri entre 30 i 40 minuts a peu, que és el temps que els professionals sanitaris consideren que una persona ha de caminar de mitjana a diari. A més, aquestes rutes compleixen uns requisits mínims de bona il·luminació, bona pavimentació, absència d’escalons, seguretat en el trànsit i voreres amples i ombrejades.

La iniciativa de rutes saludables s’emmarca en l’estratègia d’alimentació saludable i vida activa, els objectius de la qual són:

  • Millorar la salut de la població de les Illes Balears mitjançant la promoció de la pràctica d’activitat física diària.
  • Fer accessible i segura la pràctica d’activitat física regular. Afavorir la realització d’activitat física regular per part dels usuaris dels centres de salut i de la població en general de les zones bàsiques de salut participants, de manera que els permeti integrar-la en la seva vida quotidiana i en el seu entorn.
  • Fomentar la socialització dels veïns en el propi entorn mitjançant la pràctica d’activitat física en grup, per contribuir d’aquesta manera a l’enfortiment del teixit social.
  • Implicar els professionals sanitaris en la promoció de l’activitat física. Incorporar el consell breu i la prescripció d’activitat física com a eina terapèutica per als professionals de la salut dels centres participants. Aconseguir els 30 minuts d’activitat física diària.
  • Millorar l’entorn urbà mitjançant el disseny de camins més segurs, accessibles i saludables.
  • Implicar i sensibilitzar sectors aliens al sector sanitari en la generació de salut.
  • Identificar i utilitzar amb eficiència els recursos existents per posar en marxa accions a favor de la promoció i l’educació en hàbits saludables.
  • Estimular la participació de la comunitat i dels professionals sanitaris dels centres de salut en les estratègies de promoció i educació per a la salut.

Amb aquest projecte, la Direcció General de Salut Pública i Consum pretén fomentar que la gent camini, que els usuaris dels centres de salut i la població en general puguin integrar l’activitat física en la seva vida quotidiana i en el seu entorn, a fi de complir les recomanacions diàries que els professionals de la salut aconsellen per millorar la salut i el benestar dels ciutadans.

Per fer cadascuna de les rutes, la Direcció General de Salut Pública i Consum ha disposat de la col·laboració de les associacions de veïns, associacions de persones grans, pacients, entitats cíviques i serveis socials, que són els veritables coneixedors de la zona.

La Direcció General de Salut Pública i Consum destaca que l’excés de pes i l’obesitat comencen a ser un greu problema de salut de les societats modernes. Ser obès —en la majoria dels casos a causa d’una dieta inadequada i la falta d’activitat física— augmenta el risc de patir diabetis, malalties cardiovasculars, vessaments cerebrals, artritis i determinats tipus de càncer o diferents problemes de salut mental com la depressió, l’ansietat o la demència. Segons la darrera enquesta de salut, el 45 % de la població adulta resident a les Illes Balears duu una vida sedentària.

[Font: Conselleria de Salut. 07/01/2015]

[Foto: Infosalut]

*02/10/2013 - La Direcció General de Salut Pública i Consum ja ha posat en marxa onze rutes saludables a les Illes Balears .