Categoria: Sociosanitari

S’ha signat un acord de col·laboració sobre la inserció laboral de persones discapacitades

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Família i Serveis Socials, Sandra Fernández, ha signat un acord de col·laboració amb diverses entitats públiques i privades per impulsar el programa "Junts ho podem fer" a les Illes Balears, ideat per Mapfre i destinat a difondre, incentivar i desenvolupar programes de formació, pràctiques amb suport i la inserció laboral dels col·lectius de persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn de salut mental. Fins ara, s'han adherit en aquest programa trenta empreses de les Illes Balears, xifra que arribarà a les cinquanta.

Fernández ha signat l'acord amb la presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Catalina Cirer; el director de l'Àrea d'Acció Social de la Fundació Mapfre, Fernando Garrido; la presidenta de la Confederació d'Associacions d'Empreses de les Balears (CAEB), Carmen Planas; el president de la Federació d'Entitats i Serveis de Salut Mental de Mallorca, Guillem Febrer; el president de la Federació Balear d'Organitzacions en favor de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual (FEAPS Balears), Rafael Company; el president del Fòrum per la Qualitat (Foqua), Jesús M. Luna; el president de la Coordinadora Balear de Persones amb Discapacitat, Ramón Salas, i el president de la Unió d'Associacions, Centres i Federacions d'Assistència a Persones amb Discapacitat de les Balears (UNAC), Tomás Arbona. També ha assistit a l'acte el director territorial de Mapfre a les Illes Balears, Javier Olías.

El programa constarà de diverses actuacions, com ara sensibilització i informació, difusió i visibilitat de les bones pràctiques empresarials, trobades entre empreses, activitats per potenciar la inserció, assessorament per part de professionals del sector de la discapacitat intel·lectual o malaltia mental i pràctiques laborals o tutorització de les persones inserides.

La consellera de Família i Serveis Socials, Sandra Fernández, ha destacat que aquest acord és molt important perquè fa un pas clar cap a una societat més igualitària, alhora ha afegit que les persones amb alguna discapacitat mostren una productivitat igual o superior, en molts de casos, a altres que no en tenen cap.

Fernández ha assegurat que és fonamental comptar amb la col·laboració de l'empresa privada per aconseguir una vertadera integració laboral, i ha agraït la implicació de les entitats del tercer sector, perquè són les que realment fan feina i ajuden a sensibilitzar la resta dels ciutadans per fomentar la integració de les persones amb discapacitat en tots els àmbits. També ha subratllat la gran col·laboració tant de la patronal empresarial CAEB, com especialment de la Fundació Mapfre, impulsora d'aquesta iniciativa.

La presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, Catalina Cirer, ha coincidit a assenyalar que acords com aquest ajuden a crear una societat més justa, en què cap persona no quedi exclosa d'una oportunitat laboral.

D'altra banda, la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha insistit que la integració laboral de les persones amb discapacitat és una necessitat tant econòmica com empresarial i ajuda a millorar la competitivitat; mentre que el director territorial de Mapfre a les Illes Balears, Javier Olías, ha recordat que des de la creació del programa "Junts ho podem fer" s'han inserit laboralment més de 1.500 persones en l'àmbit nacional i s'hi han adherit més de 2.300 empreses.

En virtut d'aquest acord, que té una vigència d'un any prorrogable si les parts ho consideren convenient, la Conselleria de Família i Serveis Socials i l'IMAS adquireixen el compromís de divulgar i desenvolupar el programa "Junts ho podem fer" mitjançant cursos de formació i pràctiques formatives a les empreses adherides que permetin una millora de la competència professional de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn de salut mental.

Per altra banda, la resta d'entitats que han signat l'acord es comprometen a incentivar que les empreses privades participin en el programa i facilitar la inserció laboral de les persones que formin part d'aquesta iniciativa per mitjà de treball amb suport. També es promourà la sensibilització empresarial per fomentar la contractació d'aquest col·lectiu amb acords específics d'adhesió de les empreses que finançaran les despeses derivades de les pràctiques com ara beques o assegurances.

Les associacions que treballen amb el col·lectiu de persones afectades es fan càrrec de la selecció dels casos, la cerca dels perfils més adients per a cada lloc de treball sol·licitat per les empreses i de l'acompanyament dels treballadors inserits.

[Font: Conselleria de Família i Serveis Socials. 11/03/2015]