Categoria: Sociosanitari

El Govern balear reclama una millora del sistema de finançament en la Llei de dependència, amb el suport de les entitats socials

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, han mantingut una reunió amb els representants del Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat de les Illes Balears (CERMI) i de la Unió d'Associacions, Centres i Federacions d'Assistència a Persones amb Discapacitat de Balears (UNAC), en què s'ha mostrat la unitat del sector envers la necessitat d'exigir a l'Estat una millora del finançament per a la Llei de dependència.

"Com a mínim volem tornar al model anterior al Reial decret de 2012, amb un finançament basat en un nivell mínim i un nivell acordat", ha reconegut Santiago, plantejat així en un inici per repartir a parts iguals la despesa entre les comunitats autònomes i l'Estat. Actualment, en canvi, "el pes econòmic del manteniment de la Llei de dependència recau damunt de les comunitats, per una llei que és estatal i que quan es va aprovar comptava amb un suport unànime".

L'encontre ha servit per fixar la posició del Govern balear en la pròxima Conferència de Presidents, en relació amb aquest assumpte, i determinar altres reclamacions, com ara la possibilitat de tornar a donar d'alta a un règim específic de la Seguretat Social els cuidadors que no compten amb una feina. La seva incorporació, segons ha explicat Santiago, era possible "quan va néixer la Llei i després va desaparèixer", motiu pel qual es demana una modificació de la Llei que de nou permeti concloure "que cuidar una persona amb dependència és una feina social que ha de ser reconeguda per l'Administració".

El Govern demanarà també un Pla d'Infraestructures d'atenció a la dependència, ja que, com ha descrit la consellera, "és necessari que una llei com aquesta vagi acompanyada d'un pla d'habilitació i construcció d'espais d'atenció a les persones dependents".

El Govern tractarà amb l'Estat altres qüestions plantejades per les entitats, ja fora de l'àmbit de la Conferència de Presidents. Així ho ha explicat, en nom de totes les entitats que han assistit a l'encontre, el president de CERMI, Guillem Febrer.

Abans de l'encontre, previst per al 17 de gener a Madrid, hi haurà altres reunions sectorials que es duran a terme al llarg de la setmana per escoltar i traslladar a la Conferència de Presidents els temes que els actors socials, econòmics i educatius considerin prioritaris.

[Font: Presidència de Govern. 12/01/2017]

[Foto: Presidència de Govern]