Categoria: Sociosanitari

Licitació del concurs d'idees per seleccionar el projecte del nou Son Dureta

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 19 d’abril va sortir a licitació el concurs d’idees per seleccionar el projecte arquitectònic que es durà a terme en el recinte de Son Dureta. Així ho van explicar la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, durant la presentació del pla funcional a partir del qual s’ha fet la licitació, que té un valor estimat de 4.185.972 euros.

La presidenta Armengol ha valorat que el pla funcional dels dos edificis amb ús sanitari que tendrà Son Dureta “s’ha elaborat de manera participada i pensant en la planificació de les necessitats del futur”.

Per la seva banda, la consellera Gómez ha destacat el fet que els usuaris “hi podran ingressar des d’Atenció Primària, hospitals d’aguts o residències i se’ls evitarà així haver de passar pels serveis d’urgències”.

Així mateix, han anunciat que, també de manera imminent, es licitarà l’obra per esbucar el bloc maternoinfantil i el de consultes externes, on s’ubicarà un nou edifici.

El pla funcional elaborat pel Servei de Salut de les Illes Balears preveu la construcció d’un edifici nou de llarga estada (B) i la remodelació de l’edifici semicircular per a ingressos de mitjana estada (A). Els dos blocs albergaran tot un conjunt de serveis especialment adreçats a persones amb malalties cròniques diagnosticades que no requereixen tractaments invasius ni alta tecnologia, sinó que obtenen més benefici de cures i serveis de rehabilitació i estimulació cognitiva que els permetin recuperar autonomia personal i qualitat de vida.

 Edifici A: 300 llits

L’edifici semicircular (A) tendrà una superfície aproximada de 33.000 metres quadrats i un cost estimat de 50 milions d’euros i albergarà un centre de mitjana estada amb 300 llits en habitacions dobles d’ús individual amb bany adaptat. A més, la unitat d’hospitalització comptarà amb una sala per a pacients i familiars.

Estarà destinat a la convalescència de pacients, generalment amb malalties cròniques, que necessiten tractament, cures i/o rehabilitació en un centre de mitjana estada com a conseqüència d’una descompensació o bé després d’una intervenció traumatològica o bé perquè requereixen les atencions del servei de neurorrehabilitació.

També hi està previst atendre pacients amb malaltia respiratòria crònica avançada que hagin patit una descompensació i necessitin cures o rehabilitació en un centre de mitjana estada i pacients crònics i/o oncològics que requereixin ingrés per controlar els símptomes.

Les 300 habitacions de l’edifici A es distribuiran de la manera següent:

  • Unitat de Convalescència i subaguts (120 llits)
  • Unitat d’Ingrés Directe des d’Atenció Primària per a pacients crònics avançats (60 llits)
  • Unitat de Rehabilitació d’ortogeriatria (30 llits)
  • Unitat de Neurorehabilitació (30 llits)
  • Unitat de Cures Pal·liatives (30 llits)
  • Unitat de Respiratoris Crònics (30 llits)

Així mateix, l’edifici albergarà un hospital de dia; la Unitat de Demència amb Trastorn de Conducta, per a pacients amb demència associada a patologies com el Parkinson o la malaltia de Huntington, que necessitin ingrés per control de la malaltia; la Fundació Banc de Sang i Teixits; un espai destinat a les associacions i altres serveis.

Edifici B: 242 llits

Pel que fa a l’edifici B, de nova construcció, tindrà una superfície de 35.000 metres quadrats i un cost estimat de 55 milions d’euros i albergarà un centre de cures especials de llarga estada per a persones amb malalties cròniques i dependència elevada que necessitin ingressar per rebre cures complexes continuades que no poden ser proporcionades al domicili.

Comptarà amb 242 llits amb dimensions i comoditats adequades per als pacients i familiars, d’acord amb l’estada mitjana, que oscil·la entre 2 i 3 mesos. Les unitats d’hospitalització seran d’habitacions dobles amb ús individual i bany adaptat, cada unitat comptarà amb una sala comuna per a pacients i familiars. També hi haurà una unitat d’estimulació cognitiva; una àrea ambulatòria amb consultes externes per valoració integral, tractament i cures; un espai de rehabilitació i un hospital de dia avaluador i terapèutic per a pacients amb problemes de mobilitat i/o autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar d’una atenció ambulatòria que doni prioritat a la recuperació funcional.

A més dels recursos destinats a atendre les necessitats de les persones amb malalties cròniques, el projecte inclou, dins l’edifici B, un centre de salut, que atendrà una població estimada de 20.000 persones, i un SUAP (Servei d’Urgències d’Atenció Primària), que donarà assistència a unes 120.000 persones.

El centre de salut disposarà, entre d’altres, de 14 consultes de medicina familiar i comunitària, 12 consultes d’infermeria familiar i comunitària, 3 consultes de pediatria, 3 consultes d’infermeria pediàtrica, una sala de cirurgia menor i una unitat d’atenció a la dona.

Al costat d’aquest nou edifici, que disposarà de dues plantes soterrades d’aparcament gratuït amb unes 560 places, està previst un passadís de zona verda, d’uns 50 metres d’ample, que connectarà directament amb el bosc de Bellver des del carrer d’Andrea Doria.

Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat

Aquesta remodelació s’emmarca dins el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat amb el qual el Govern vol millorar l’atenció a les persones amb malalties cròniques i la gent gran en situació de dependència, col·lectius que augmenten com a conseqüència de l’envelliment de la població. Cal assenyalar que actualment un 15,3 % dels ciutadans tenen més de 65 anys i l’any 2029 aquesta proporció s’incrementarà fins al 22 %.

Per millorar l’atenció, aquest Pla ha previst un canvi en els circuits assistencials, així com una important inversió en recursos humans, en formació i en infraestructures. L’import estimat de la reforma és de 120 milions d’euros.

[Font: Presidència del Govern. 19/04/2018

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Notícies relacionades a Infosalut
*15/05/2019 - Robots teledirigits intervindran en la demolició de Son Dureta.
*03/04/2018 - Licitació del concurs d’idees per al nou Son Dureta.
*02/03/2018 - Acords del Consell de Govern de declaracions d’inversions d’interès autonòmic als hospitals de Balears.
*19/01/2018 - El nou Son Dureta comptarà amb un centre de salut i un passeig per accedir al bosc de Bellver.
*07/07/2017 - Incorporació de les propostes ciutadanes en el disseny del nou pla d'usos de Son Dureta.
*01/06/2017 - Procediment per contractar la redacció del projecte de demolició d'una part de Son Dureta.
*07/03/2017 - Es presenta el projecte de remodelació de Son Dureta.