Back Estàs aquí:Home Salut pública Notícies de salut pública Seguretat alimentària

Seguretat alimentària

En 2018 es van realitzar 576.736 inspeccions en establiments alimentaris

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social va informar que en 2018 es van realitzar a Espanya un total de 576.736 inspeccions i auditories oficials a establiments alimentaris, 113.501 anàlisis sobre productes alimentaris i 177.229 controls d'etiquetatge i d'informació al consumidor en productes disposats a la venda.

Llegeix més...

Aprovació de la normativa de qualitat per al pa

En el BOE núm. 113, de dia 11 de maig de 2019, s'ha publicat el Reial decret 308/2019, de 26 d'abril, pel qual s'aprova la norma de qualitat per al pa.

El pa i els pans especials estan regulats per la legislació horitzontal harmonitzada de la Unió Europea en matèria alimentària, i també per normativa espanyola que aprova la Reglamentació Tècnica Sanitària per a la Fabricació, Circulació i Comerç del Pa i Pans Especials.

Les múltiples modificacions d'aquesta darrera Reglamentació, així com l'evolució tecnològica experimentada pel sector de la fabricació i comercialització d'aquests productes, els canvis en les tendències de consum, l'ampliació del concepte de pa comú i també de la inclusió de farines d'altres cereals, diferents al blat, incloent les farines integrals, recomanen realitzar una profunda revisió, en tots aquests aspectes, a més d'incorporar-se en la definició de pa comú, pans nutricionalment més complets.

Llegeix més...

Conveni entre l'AESAN i entitats del sector de la distribució de productes alimentaris

En el BOE núm. 102, de dia 29 d'abril de 2019, s'ha publicat la Resolució de 3 d'abril de 2019, de la Secretaria General de Sanitat i Consum, per la qual es publica el Conveni entre l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i entitats del sector de la distribució de productes alimentaris, per a la seva participació com a punt de contacte en la xarxa d'alerta alimentària nacional.

Entre altres funcions de l'AESAN es troben, la de coordinar el funcionament de les xarxes d'alerta existents en l'àmbit de la seguretat alimentària en el territori espanyol i la seva integració en els sistemes d'alerta comunitaris i internacionals. 

Es destacan alguns aspectes d'aquest conveni:

Llegeix més...

Pla de Conservació i Utilització Sostenible dels Recursos Fitogenètics per a l'Agricultura i l'Alimentació

En el BOE núm. 27, de dia 31 de gener de 2019, s'ha publicat l'Orde APA/63/2019, de 23 de gener, per la qual s'aprova el primer Pla d'Actuació del Programa Nacional de Conservació i Utilització Sostenible dels Recursos Fitogenètics per a l'Agricultura i l'Alimentació (2018-2022).

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i l'Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària, són els encarregats de la definició d'aquest Pla. També finançaran aquestes accions d'acord amb la normativa corresponent.

La finalitat del Pla de Actuació citat és la conservació i ús sostenible dels recursos genètics per a l'agricultura i l'alimentació com a base de la sobirania i seguretat alimentària. És fonamental, per tant, la seva conservació per a evitar la pèrdua de diversitat genètica de les espècies, varietats tradicionals i ecotips autòctons i coneixements tradicionals i per a garantir la disponibilitat dels genotips necessaris per a la millora genètica, recerca i ús directe.

Llegeix més...

Convenis del Ministeri de Sanitat amb empreses per a reduir sucre i altres sustàncies

La Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, va signar 20 convenis amb les associacions representants de 398 empreses alimentàries i de begudes per a reduir el contingut d'una mitjana del 10% de sucre, greixos saturats i sal.

Es tracta del Plan de Colaboración para la Mejora de la Composición de los alimentos y bebidas y otras medidas 2020, emmarcat en l'Estratègia de Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l'Obesitat (NAOS) de l'Agència Espanyola d'Alimentació i Nutrició (AESAN).

Espanya té una de les taxes d'obesitat més altes d'Europa. L'Organització Mundial de la Salut considera l'obesitat com una pandèmia, ha recordat la Ministra.

 L'objectiu del pla és fomentar l'alimentació saludable per a ajudar a prevenir el sobrepès i l'obesitat.

Llegeix més...