Back Estàs aquí:Home Salut pública Notícies de salut pública Seguretat alimentària

Seguretat alimentària

Pla de Conservació i Utilització Sostenible dels Recursos Fitogenètics per a l'Agricultura i l'Alimentació

En el BOE núm. 27, de dia 31 de gener de 2019, s'ha publicat l'Orde APA/63/2019, de 23 de gener, per la qual s'aprova el primer Pla d'Actuació del Programa Nacional de Conservació i Utilització Sostenible dels Recursos Fitogenètics per a l'Agricultura i l'Alimentació (2018-2022).

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i l'Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària, són els encarregats de la definició d'aquest Pla. També finançaran aquestes accions d'acord amb la normativa corresponent.

La finalitat del Pla de Actuació citat és la conservació i ús sostenible dels recursos genètics per a l'agricultura i l'alimentació com a base de la sobirania i seguretat alimentària. És fonamental, per tant, la seva conservació per a evitar la pèrdua de diversitat genètica de les espècies, varietats tradicionals i ecotips autòctons i coneixements tradicionals i per a garantir la disponibilitat dels genotips necessaris per a la millora genètica, recerca i ús directe.

Llegeix més...

Convenis del Ministeri de Sanitat amb empreses per a reduir sucre i altres sustàncies

La Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, va signar 20 convenis amb les associacions representants de 398 empreses alimentàries i de begudes per a reduir el contingut d'una mitjana del 10% de sucre, greixos saturats i sal.

Es tracta del Plan de Colaboración para la Mejora de la Composición de los alimentos y bebidas y otras medidas 2020, emmarcat en l'Estratègia de Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l'Obesitat (NAOS) de l'Agència Espanyola d'Alimentació i Nutrició (AESAN).

Espanya té una de les taxes d'obesitat més altes d'Europa. L'Organització Mundial de la Salut considera l'obesitat com una pandèmia, ha recordat la Ministra.

 L'objectiu del pla és fomentar l'alimentació saludable per a ajudar a prevenir el sobrepès i l'obesitat.

Llegeix més...

Futura implantació de l'Etiquetatge Nutricional Frontal: NUTRISCORE

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha anunciat en el marc de l'acte de lliurament dels XI Premis NAOS (Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l'Obesitat), la futura implantació a Espanya de l'Etiquetatge Nutricional Frontal: NUTRISCORE, que servirà de referència de la qualitat nutricional dels aliments i begudes, seguint les recomanacions de diverses societats científiques i de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea.

Després d'una valoració i estudi de diversos models d'etiquetatge, el Ministeri aplicarà el model Nutri-Score, també anomenat logotip cinc colors, instaurat ja en altres països, com ara França i Portugal.

Aquest model consisteix en un gràfic amb coloració gradual del verd al vermell en cinc nivells a l'estil d'un semàfor. Cada producte destacarà el color que li correspongui en funció del seu contingut en sucres, greixos saturats, sal, calories, fibra i proteïnes. Els colors verds identificaran els aliments més saludables i els vermells, els de menor qualitat nutricional.

Llegeix més...

L'IB-Salut renova i actualitza el servei d'alimentació i cuina hospitalària de cinc hospitals de Balears

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) renova i actualitza el servei d’alimentació i cuina hospitalària, el servei de venda automàtica i la gestió de les cafeteries de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, l’Hospital Psiquiàtric, l’Hospital General, l’Hospital Joan March i l’Hospital Verge de la Salut, per un valor de 2,3 milions d’euros i amb una durada de 48 mesos, prorrogable.

L’any 2014 es va iniciar un projecte per a la preparació i el trasllat dels menús amb el sistema de línia freda als hospitals esmentats, tot i que l’Hospital Universitari Son Llàtzer va continuar amb el sistema tradicional de línia calenta només per als menús distribuïts en aquest centre.

El Servei de Salut es planteja ara el repte de dur a terme el cent per cent de la producció en sistema de línia freda, amb el canvi de model organitzatiu i d’adaptació de les instal·lacions de la cuina que això suposa. La implantació de la línia freda preveu un cost d’inversió tant en maquinària com en adaptació de les característiques, dels circuits, etc. de la cuina actual. Es calcula que cada any se serveixen aproximadament 240.000 menús.

Llegeix més...

El Consell de Seguretat Alimentària promou la feina conjunta entre entitats diverses

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha presidit el Consell de Seguretat Alimentària —òrgan de participació en el qual s’integren representants de diverses administracions públiques, patronals i col·legis professionals, i associacions de consumidors i usuaris— que s’ha reunit per tal de tractar de manera participativa i transversal diversos assumptes relacionats amb la normativa autonòmica que està en fase de tramitació o amb la consolidació de la col·laboració entre ajuntaments i el Govern i les patronals.

A la reunió, durant la qual s’ha fet un repàs de la situació actual en matèria de seguretat alimentària a les Illes Balears, Gómez ha aprofitat per ressaltar la tasca que duen a terme els professionals del Servei de Seguretat Alimentària de la Direcció General de Salut Pública i Participació, i ha destacat l’esforç que fan la immensa majoria dels empresaris del sector de l’alimentació per oferir uns serveis i productes de qualitat i segurs per als consumidors de les Illes Balears.

Llegeix més...